В України немає варіанту бути між Сходом та Заходом. Прийшов час визначатись, - Арсеній Яценюк на круглому столі «Європейська інтеграція України»

В України немає варіанту бути між Сходом та Заходом. Прийшов час визначатись, - Арсеній Яценюк на круглому столі «Європейська інтеграція України»

13:34, 09 липень 2013

Опозиція не бачить альтернативи європейському курсу України. Для реалізації цього курсу потрібна політична воля до змін українського політичного істеблішменту та дійсно реальне бажання українців.

Про це заявив голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час круглого столу «Європейська інтеграція України: внутрішні чинники та зовнішні впливи» у вівторок, 9 липня, в Києві.

Він наголосив, що питання руху України до Європейського союзу – це питання, «яку державу ми хочемо побудувати і яким стандартам ми повинні відповідати»: «Наше підписання Угоди і наш рух до ЄС є ніщо інше, як відповідність стандартам і критеріям більш розвинутого, демократичного і більш ціннісного світу».

На переконання Арсенія Яценюка, йдеться не просто про економічну інтеграцію. «Інтеграція в так званому Євразійському союзі не дала тих позитивних результатів і очікувань, про які говорили його учасники. Не кажучи вже про те, що окремі країни взагалі висловлюють реальні претензії щодо тристоронньої торгівлі в рамках Євразійського союзу», - зазначив Арсеній Яценюк.

Крім того, Митний союз «носить ознаки не економічного, а політичного союзу, що було публічно визнано основним контрагентом Митного союзу – Російською Федерацією, а саме президентом Росії Володимиром Путіним».

Арсеній Яценюк наголосив, що запорукою здорової економіки є насамперед здорова і сильна демократія і сильні демократичні інститути: «Тільки тоді в вільному світі можна побудувати вільну економіку. А в світі, де не йдуть по шляху захисту прав і свобод людини і громадянина, де немає стабільних і триваючих демократичних інститутів, немає поваги в першу чергу до людини і громадянина, - не можна побудувати ефективну економіку».

«Ми як опозиція вважаємо, що Україна повинна підписати Угоду з ЄС. Часу залишилось не так багато. І якщо цей шанс буде втрачений, важко сказати коли в України буде наступний шанс на підписання цієї Угоди. Можливо, це буде в 2014 році, можливо - в 2024-му, а можливо - ніколи. Тому що світ рухається, у нас є дуже великі виклики і як зі Сходу, так і з Заходу. Події будуть розвиватись надто швидко», - наголосив Арсеній Яценюк.

На його переконання, в України немає варіанту бути «між Сходом та Заходом»: «Прийшов час визначатись і відверто собі сказати, що ми знаходимось між двома великими економічними утвореннями, великими ринками і великими військовими блоками, адже країни-члени Євразійського союзу є учасниками ОДКБ, а майже весь ЄС є членами Альянсу».

Відповідь опозиції на це - голосування всіх законопроектів щодо європейської інтеграції, які вносилися до парламенту. Проте, за словами Арсенія Яценюка, справа не тільки в законі: «Основне питання для України – це імплементація цього законодавства, виконання тих законів, які вже є сьогодні в Україні і які повинні бути прийняті».

Він наголосив, на необхідності формування «реальної національної ідеї»: «Національна ідея – це не просто членство України в ЄС, а нова якість української держави, українського суспільства та українського життя. І така якість можлива тільки в випадку, якщо ми будемо імплементувати план реформ».

Найефективніший план реформ – «це те, що Європейський союз підготував разом з українською стороною в якості Угоди про політичну асоціацію та економічну інтеграцію». «Велосипед не треба придумувати - тепер треба сідати і їхати», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, для підписання Угоди з ЄС необхідно виконати не тільки 11 базових критеріїв з так званого «списку Фюле», а й три основні критерії: питання звільнення Юлії Тимошенко, питання виборчого законодавства та внесення до парламенту й ухвалення нової редакції закону про прокуратуру.

«Найкритичніше, що необхідно сьогодні для України, це політична воля. Реальна політична воля до змін. Не механічне голосування в парламенті і звітування про те, що ми щось зробили. Ми зробили тільки тоді, коли закон імплементований, і в кожній сфері політичного, суспільного, економічного життя проходять реальні зміни», - підкреслив він.

Окрім цього, за його словами, потрібне бажання українців іти шляхом євроінтеграції: «Ми як опозиція не бачимо альтернативи європейському курсу. Іншого шляху бути не може, і саме таким шляхом ми будемо рухатись. І для цього нам, окрім політичної волі українського політичного істеблішменту, потрібне дійсно реальне бажання українців. І остання тенденція говорить про те, що більше половини українців хочуть іти шляхом європейської інтеграції».

«Це та сила змін, яка зможе зробити з України європейську державу», - додав Арсеній Яценюк.

Після засідання круглого столу Арсеній Яценюк в інтерв’ю журналістам нагадав, що цей захід є частиною ініціативи Юлії Тимошенко, яка звернулася до всіх сил країни щодо скликання Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього».

Відповідаючи на запитання стосовно неприсутності на круглому столі представників влади, голова фракції «Батьківщина» підкреслив. «Якби вони дійсно хотіли європейську інтеграцію, то принаймні тут був би керівник фракції Партії регіонів, який би заявив позицію фракції, в тому числі з приводу законопроектів і дій, які необхідно робити українській владі. Сьогодні день народження Януковича, і в порівнянні з європейською інтеграцію для них це, напевно, набагато важливіше», - сказав Арсеній Яценюк.

За його словами, результатом таких круглих столів має стати «кампанія з пропаганди членства України в ЄС, адже люди повинні відчути доцільність для кожного українця, чому треба рухатись до Європейського союзу». Також результатом таких заходів має стати внесення до парламенту законопроектів, необхідних для європейської інтеграції: «На таких заходах завжди народжуються нові ідеї. Сподіваюсь, що саме в таких круглих столах народяться нові ідеї, як швидше продемонструвати прогрес на шляху до ЄС».