Це не конфлікт між Україною і Росією. Це глобальний конфлікт і глобальна загроза

Це не конфлікт між Україною і Росією. Це глобальний конфлікт і глобальна загроза

16:26, 21 липень 2014

«Це не конфлікт між Україною і Росією. Це глобальний конфлікт, і це глобальна загроза. Росія знаходиться на темному боці. І наш пріоритет - ключовий пріоритет всього світу: зупинити російську агресію», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі в понеділок, 21 липня

«Саме Росія захопила територію незалежної держави і анексувала Крим. Саме Росія послала війська до Криму і заслала своїх агентів у Донецьк і Луганськ. Росія постачала смертоносну зброю, артилерію та кошти очолюваним Росією терористам. Росія підтримувала їх. І Росія, постійний член Організації об’єднаних націй, порушила міжнародне право і Статут ООН. Це ключовий міжнародний злочинець! Тож це в наших спільних інтересах - в інтересах світу - зупинити це, щоб зберегти мир і стабільність і відновити міжнародне право і порядок у Європі, не лише в Східній Україні», - наголосив Глава Уряду.

Він підкреслив, що Україна зацікавлена в широкомасштабному та глибокому міжнародному розслідуванні катастрофи MH17.

Прем’єр-міністр України також нагадав, що є відео- і фотозаписи того, як виготовлений в Росії ракетно-зенітний комплекс рухається територією, яка повністю контролюється очолюваними Росією бандитами. За його словами, є також знімки запуску ракети: «Ми отримали перехоплені телефонні розмови між очолюваними Росією бандитами і російськими агентами ФСБ. Ми отримали попередні докази того факту, що MH17 був збитий ракетою «земля-повітря».

Арсеній Яценюк наголосив, що українські військові ніколи під час АТО не використовували ракети класу «земля-повітря»: «Міністерство оборони України надасть всю необхідну інформацію про місця розташування зенітної зброї».

Окрім цього, підкреслив Глава Уряду, самі терористи опублікували в мережі Інтернет те, що «вони збили український військовий літак», а потім за 30 секунд це видалили».

«До того ж, ми отримали низку заяв спецслужб і урядів, в яких вони чітко поділяють думку, що MH17 був збитий ракетою», - додав Глава Уряду.

«Абсолютно зрозуміло, що якийсь п’яний російський бандит не може управляти цією системою. Це мають бути добре треновані агенти і, як доповіло мені Міністерство оборони, аби збити літак, вони повинні працювати з іншими радіолокаційними системами, яких на території України немає», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що міжнародне розслідування має отримати реальні факти, «хто збив MH17, хто підтримував і надавав дані тим, хто скоїв цей міжнародний злочин».

Прем’єр-міністр України закликав російську владу відповісти «на всі запитання, які були підняті».

Росія та російський режим, зазначив Арсеній Яценюк, повинен забезпечити деескалацію ситуації, «відкликати своїх агентів, закрити кордон, перестати підтримувати терористів, дотримуватися міжнародного права і міжнародних зобов’язань, і розкрити всю інформацію і кожен доказ, який у них є, щоб отримати реальну картину того, що сталося, і розслідувати цю трагедію найбільш глибоко і якомога швидше». «Президент Путін має усвідомити, що вже досить», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що сьогодні до України прибув 31 міжнародний експерт - 23 експерти з Нідерландів, двоє – з Німеччини, двоє – зі США, один – із Британії, та три представника посольства Австралії.

Президент України та український Уряд перебувають у постійному контакті з усіма західними партнерами, додав Глава Уряду.