Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав аграріїв до співпраці

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав аграріїв до співпраці

16:36, 19 серпень 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав аграріїв до співпраці, зокрема у реформуванні оподаткування та дерегуляції сільськогосподарської галузі. Про це він заявив у вівторок, 19 серпня, на зустрічі з представниками найбільших сільськогосподарських товаровиробників України, яка відбулася на Черкащині в рамках круглого столу «Основні аспекти Урядового пакету комплексних змін у податковій системі (Концепції реформування податкової системи України)».

Він наголосив, що цілі Уряду та сільгоспвиробників спільні: «Чим сильніший економічно ваш сектор, тим сильніші ми як країна всередині держави, тому що ми можемо нагодувати дешево і якісно Україну, і тим сильніші ми на зовнішньополітичному і зовнішньоекономічному плані. У нас тут з вами спільний інтерес».

За словами Прем’єр-міністра, рішення про реформу оподаткування в АПК потрібно прийняти в найближчий місяць. А для цього необхідно активізувати зусилля, проаналізувати варіанти і спільно з аграріями, Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою прийняти зважене рішення. Це важливо, зокрема з огляду на необхідність підготовки Державного бюджету. «Перед внесенням закону на наступний і поточний роки я хотів би, щоби ми публічно заявили нашу аргументовану позицію. Чи залишається чинна система, чи ми здатні з 2015 року її модернізувати», - сказав Арсеній Яценюк. Він додав, що навіть якщо до 2015 року Уряд не встигне провести модернізацію податкової системи, то такі аргументи потрібні для переговорів з іноземними кредиторами і партнерами.

Крім того, за словами Прем’єр-міністра, Уряд готовий вислухати пропозиції українських виробників сільськогосподарської продукції щодо покращення умов роботи, у тому числі шляхом дерегуляції. «З одного боку, ми повинні провести дерегуляцію. З іншого боку, щоб з водою дитина не вийшла. Є стандарти, правила і процедури, які є в країнах-членах Європейського Союзу, де держава виконує їхню функцію. В тому числі і функцію з контролю», - зазначив Арсеній Яценюк. Він нагадав про прийнятий закон, відповідно до якого фактично наполовину було скорочено кількість дозвільних і реєстраційних документів.

При цьому Прем’єр-міністр закликав аграріїв включатися у цю роботу Уряду з дерегуляції:  «Товариші, ви краще все це знаєте. Ви, якщо будете мовчати і будете носити за полувагони гроші, за дозволи. Ви ж носите? Носите. Мовчите? Мовчите. Мовчите – значить, вас це влаштовує. Я з великою радістю готовий побачити ваших сільгосптоваровиробників під Кабінетом Міністрів з конкретними вимогами, яку регуляцію скасувати», - заявив він.

Арсеній Яценюк також повідомив, що Уряд проводить серйозну роботу із забезпечення аграріїв сільськогосподарською технікою, технологіями та дешевими кредитами.

Він запевнив, що Уряд зробить все можливе для того, щоб аграрії бачили принаймні двохрічну перспективу свого бізнесу. «У нас не так багато залишилося галузей, які несуть валюту в країну. Після подій на Донбасі ви практично єдині», - наголосив Прем’єр-міністр.

«Тому я ваш перший помічник. Показуйте, куди нести патрони, товариші», - заявив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду зазначив, що, враховуючи ситуацію на Сході, всі повинні працювати спільно і на одну справу. «Хлопці, треба вистояти. Вистояти можемо тільки разом. Ви маєте клепку в голові, маєте бажання, а ми маємо відповідальність. Будь-які ваші розумні команди я готовий виконувати. Ви мене почуйте. Можете приходити в Кабмін як по свячену воду. Не будете ходити, не будете вимагати – не буде толку», - підсумував Арсеній Яценюк.