Уряд очікує виділення Україні 2 мільярдів доларів від МВФ та Світового банку, – Арсеній Яценюк

Уряд очікує виділення Україні 2 мільярдів доларів від МВФ та Світового банку, – Арсеній Яценюк

13:32, 20 серпень 2014

Уряд України очікує рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду 29 серпня про виділення Україні наступного траншу розміром 1,4 мільярда доларів США: «Це буде означати, що загалом разом із коштами Світового банку Україна отримає близько 2 мільярдів доларів», - повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 20 серпня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в сучасних умовах «мати працюючу економіку і здоровий фінансовий сектор вкрай складно»: «Коли в країні йде війна, яка підтримується терористами з Російської Федерації, ми кожен день втрачаємо наш економічний потенціал».

Глава Уряду наголосив, що щохвилини Україні умисно наносяться мільйонні збитки: «За нашими даними, терористи, вогонь яких коригується з боку Росії, точково б'ють по найбільш важливих об'єктах української інфраструктури: шахтах, електростанціях, теплових станціях, електромережах, залізниці, мостах, по комунікаціях і по інфраструктурі».

«Абсолютно зрозуміло, що це сплановані акції, щоб задушити нас економічно. Росія усвідомлює, що на відновлення Донбасу вже потрібні будуть не мільярди гривень, а мільярди доларів, які десь треба брати», - підкреслив він. Незважаючи на вкрай складну ситуацію, повідомив Арсеній Яценюк, Уряд України продовжує співпрацю з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та іншими іноземними кредиторами, які дають оцінку ефективності українських економічних реформ.

Уряд очікує на таку оцінку 29 серпня, коли відбудеться засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду. «Кредити дають тільки тоді, коли бачать, що в країні проходять реформи і зміни. Якщо 29 серпня Міжнародний валютний фонд прийме рішення про виділення наступного траншу в розмірі 1,4 мільярда доларів США, то це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що його не задовольняє швидкість і глибина економічних реформ, проте «поступ, який сьогодні у нас є, дає можливість сподіватися на економічну стабілізацію після того, коли в країні буде мир»: «А за мир в сучасних умовах треба боротися».

Щодо роботи Уряду з іншими іноземними кредиторами, Прем’єр-міністр зазначив, що Міністерство фінансів разом із Національним банком фактично вперше за останні шість місяців здійснили розміщення державних цінних паперів, «які були напряму придбані одним із провідних західних фінансових агентів»: «Мінфін розмістив на 2,2 мільярда гривень державних цінних паперів з тривалістю погашення 2,5 роки під ставку 18,95%».

«Якщо один із найбільших світових іноземних банків прийняв рішення купити державні цінні папери України, які видані в гривні, на 2,5 роки - це означає, що у них є віра в стабільність на валютному ринку і в економічне відновлення України», - зазначив він.         

Глава Уряду ще раз наголосив, що економічний розвиток країни «напряму залежить від подій на Сході України»: «Це знає країна-агресор - Російська Федерація. Тому для нас вкрай важлива стабілізація ситуації на сході».