Арсеній Яценюк на «5 каналі»: Зменшення постачання газу з РФ до Євросоюзу – дуже серйозний будильник для ЄС

Арсеній Яценюк на «5 каналі»: Зменшення постачання газу з РФ до Євросоюзу – дуже серйозний будильник для ЄС

21:33, 12 вересень 2014

Дії Росії зі зменшення постачання газу до країн-членів ЄС – це дуже серйозний будильник для Європейського союзу - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю «5 каналу» в п’ятницю, 12 вересня.

«Ми десятки разів заявляли про те, що почне Росія з України, а закінчить в Європейському Союзі. І те, що вчора зробила Росія, коли вона на 10% зменшила постачання газу до країн-членів Європейського Союзу, - це дуже серйозний будильник для Європейського Союзу», - підкреслив він.

«До чого це приведе? От побачите, що в 5-10-літній перспективі це приведе до того, що Європа буде робити все, щоб відмовитися від російського газу. Так само, як Україна почала робити все, щоб зменшити свою залежність від російського газу».

Глава Уряду нагадав, що Україна вже на 30% скоротила споживання газу: «Є об'єктивні і суб'єктивні причини. Суб'єктивна причина – це війна на сході, тому що промисловість почала менше споживати. Об'єктивна причина – люди почали менше використовувати газ. Усі національно-патріотичним духом сказали: ми не будемо платити гроші росіянам, бо потім на ці гроші Росія купує танки і приїжджає до нас в Донецьк і Луганськ».

Він зазначив, що Україна вже накопичила майже 17 мільярдів кубічних метрів: «З 25 мільярдів кубічних метрів газу, які ми купували в Росії, 15 ми вже купуємо в країн-членів Європейського Союзу».

«Додатково нам необхідно 5 мільярдів кубічних метрів газу, щоб пройти зиму. Якщо ми будемо використовувати по повній всі виробничі потужності з Європейського Союзу, то в дуже складних умовах, але зиму ми переживемо», - сказав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду наголосив на необхідності жорсткої економії енергоресурсів: «У тому числі буде багато що залежати від температурних режимів. Нам треба буде дивитися, коли розпочинати опалювальний сезон, чи продовжувати канікули в школах і вищих навчальних закладах, яким чином побудувати роботу органів державної влади. Нам цю зиму треба пережити. І ми її переживемо».