Перед Україною величезні виклики, великі проблеми, але й великі можливості – Арсеній Яценюк на YES

Перед Україною величезні виклики, великі проблеми, але й великі можливості – Арсеній Яценюк на YES

12:30, 13 вересень 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що за певний час Україна проведе конференцію Європейського союзу в Ялті. Про це Глава Уряду сказав під час Одинадцятої щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) «Нова Україна, нова Європа, новий світ: розбудова та захист» у Києві в суботу, 13 вересня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна пережила низку величезних викликів: «За останні шість місяців ми пройшли одну революцію, ми досі в стані війни, і в нас двоє виборів - одні президентські, а тепер парламентські».

«Це нелегкий час. Джерело енергії для реформ, енергії для змін – це потужна воля українського народу, потужне бажання мати нову країну. Від людей залежать ці зміни в Україні і багато залежить від Уряду, Парламенту, Президента, від інституційної спроможності України забезпечити справжні зміни», - зазначив Глава Уряду.

Він нагадав, що Уряд України представив План дій «Відновлення країни»  - «те, що потрібно зробити в короткотерміновій перспективі і підсумок того, що ми вже зробили».

За словами Арсенія Яценюка, одним із основних завдань Уряду, коли він обійняв посаду Прем’єр-міністра, було  відновлення переговорів з Міжнародним валютним фондом: «Ми це зробили й отримали підтримку МВФ та Світового банку».

«Але в медалі два боки - нам довелося ухвалювати пакет заходів із жорсткої економії. Не скажу, що люди були цьому раді, але дуже важливо, що більшість українців прийняли це. Уряд був змушений закрити деякі пільгові програми, збільшити вартість комунальних послуг, підняти тарифи, податки і рентну плату», - підкреслив Арсеній Яценюк.

За його словами, крім переговорів з МВФ, Уряд  досяг успіху частково в дерегуляції, вніс до Парламенту низку антикорупційних законопроектів, «вивів із тіні частину економіки та провів в Парламенті закон про закупівлі»: «Уряд зробив чимало доброго, але чого нам не вдалося? Нам не вдалося повністю побороти корупцію, змінити всю законодавчу систему, яка повністю зруйнована - корумповані судді, прокурори і радянського типу міліція. Це - ключовий порядок денний для наступних реформ в Україні».

Арсеній Яценюк наголосив, що нелегко проводити реформи «у час таких викликів і напередодні парламентських виборів»: «Це український політичний стиль - всі обіцятимуть все, будуть за все добре і проти всього поганого. Але це ще один політичний цикл, який ми маємо пройти. І ми це зробимо», - сказав він, зазначивши, що головне, аби майбутній склад Парламенту і Уряд «забезпечили майбутнє».

У Плані дій «Відновлення України», за словами Арсенія Яценюка, Уряд чітко показав, що потрібно зробити в галузі енергетики, в боротьбі з корупцією, в податковій сфері, бюджетній, фіскальній політиці: «Це не остаточний план. І ми можемо презентувати довгі, комплексні плани дій на понад сто сторінок. Але нам потрібна чітко вироблена стратегія, яку ми пропонуємо в цьому плані».

Він підкреслив, що ключовий виклик на сьогодні - війна: «Цей Уряд – це Уряд воєнного часу. Ми досі в стані війни, і агресор – це Російська Федерація. І доки у нас не буде миру, буде справді важко мати справжні зміни».

За словами Глави Уряду, для того, щоб змінити країну, потрібно мати підтримку українського народу: «Підтримка народу – це рушій усіх реформ. Але коли звичайний українець вмикає телевізор, найперше, що він бачить, - що російські танки ввійшли до Донецька і Луганська, а потім – що Уряд пропонує податкову реформу. Цілком нормально, що людям байдуже до податкових реформ, вони думають про свою безпеку. І нормальна реакція будь-якої людини – негайно піти до банку і забрати свій депозит, потім взяти гривню і обміняти на долари свої кошти».

«Отже основний пріоритет не лише для України, а й для цілого світу – стримати Росію і зупинити війну. Це ключова передумова для подальших реформ" - зауважив він.

"Абсолютно зрозуміло, що ми не можемо втрачати часу, але якщо ми зупинимо війну, стримаємо Росію, у нас з'явиться шанс залучити міжнародних інвесторів – а це нелегко залучати міжнародних інвесторів, коли в країні російські танки і артилерія,  - відновити довіру до місцевих інвесторів і чітко зосередитися на реформах, яких потребує країна», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Росія веде війну з Україною «не лише військовими засобами, а й  політичними, економічними і навіть соціальними». Тому ще один виклик для України - це енергетична галузь.

Він нагадав, що кілька місяців тому Росія припинила поставки природного газу в Україну: «Вони пішли далі: кілька днів тому Росія істотно зменшила постачання природного газу до країн-членів ЄС - на 10%. Ідея полягала в тому, щоб зупинити реверс газу до України, який ми запустили з кількома країнами ЄС», – наголосив Арсеній Яценюк і зазначив, що цінує зусилля Європейської комісії та європейських партнерів в реалізації реверсних поставок газу до України.

Виникли також проблеми з постачанням вугілля: «Низка українських вугільних шахт були повністю зруйновані очолюваними Росією бандитами».

Глава Уряду зазначив, що Кабінету міністрів вдалося частково вирішити ці проблеми в енергетиці: «У наших підземних сховищах близько 17 мільярдів кубічних метрів природного газу. Ми імпортуємо вугілля з кількох країн, в тому числі з Південно-Африканської Республіки - вперше за 10 років. Ми переконані - якщо нам вдасться відновити правопорядок на територіях, які досі під контролем очолюваних Росією терористів, ми відновимо постачання вугілля з цих районів на українські електростанції».

«Є величезні виклики, великі проблеми, але й великі можливості. Це наш обов’язок – забезпечити зміни в країні і зробити Україну кращою. І я переконаний, що за певний час у нас буде конференція Європейського союзу в Ялті», - сказав Арсеній Яценюк.