Арсеній Яценюк звернувся до європейських партнерів перейти на прямі відносини з українськими компаніями-транзитерами газу

Арсеній Яценюк звернувся до європейських партнерів перейти на прямі відносини з українськими компаніями-транзитерами газу

12:19, 23 вересень 2014

«Україна є сильною країною-транзитером. Ми забезпечимо транзит, і звертаємося до європейських партнерів перейти на прямі відносини з українськими компаніями-транзитерами газу», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час відкриття 12-го засідання Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства в Києві у вівторок, 23 вересня.

«Це випливає з Третього енергетичного пакету і це потрібно всім нам – мати прямі відносини та прямі зобов’язання. Україна готова виконувати всі зобов’язання, підписані між Україною та ЄС», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що в світі з’явився новий вид зброї – енергетична: «Вважаю, що наше спільне завдання – зробити енергетику джерелом розвитку,  а не механізмом тиску».

Він підкреслив, що енергетична залежність – це величезний виклик не лише для України, а й для членів ЄС і країн, що ратифікували Третій енергетичний пакет: «Ми розуміємо, що Росія досі є одним із ключових постачальників природного газу до Європи, до ЄС та України. Але ми розуміємо, що якщо будемо діяти спільно, якщо будемо об’єднані і створимо прозорі ринкові  правила – ніхто, в тому числі й Росія, не буде використовувати природній газ як зброю проти наших економік та наших країн».

«Переконаний, що разом із країнами ЄС, із членами Енергетичного співтовариства ми створимо нові прозорі ринкові правила. Ми будемо робити все можливе, щоб наші країни стали енергонезалежними, енергоефективними , та гарантувати всі види безпеки, в тому числі енергетичну, для наших народів», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також нагадав, що кілька місяців тому Україна запропонувала російській стороні «суто ринковий підхід» щодо постачання газу, проте російська сторона відхилила його: «Україна подала в суд на російський «Газпром», і ми очікуємо на рішення суду, але це потребує часу. Ми будемо єдині з Європейською Комісію в питанні вирішення цієї проблеми - це має бути спільний підхід і спільне вирішення».