У десятилітній перспективі Україна диверсифікує газопостачання і Росія не зможе шантажувати Україну газом – Арсеній Яценюк

У десятилітній перспективі Україна диверсифікує газопостачання і Росія не зможе шантажувати Україну газом – Арсеній Яценюк

16:28, 23 вересень 2014

«Ми працюємо на те, щоб пережити зиму, вистояти, зменшити залежність від російського газу. І в десятилітній перспективі я бачу те, що ми настільки диверсифікуємо свої джерела постачання газу, що Росія назавжди перестане шантажувати Україну», - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок, 23 вересня, на засіданні Уряду щодо підготовки до зимового періоду.

Він підкреслив, що зараз «ситуація вкрай складна, але все, що необхідно, аби перезимувати, Уряд зробить».

Глава Уряду нагадав, що в українських газових сховищах накопичено близько 17 мільярді кубічних метрів газу.

«При застосуванні плану «Ч» за умови, що ми додатково не придбаємо природний газ у Російської Федерації, так як Росія тисне і буде далі тиснути, в тому числі й використовуючи «газову зброю», нам треба буде суттєво скорочувати обсяги споживання, в першу чергу в секторі хімії, в промисловості, щоб не дати замерзнути країні», - сказав він.

Арсеній Яценюк нагадав, що з 25 мільярдів кубічних метрів газу, які Україна купувала в Росії, 15 мільярдів кубометрів заміщені газом, які українська сторона купує в європейських компаній через реверсний потік: «Це суттєвий крок вперед. Але цього не вистачає».

Ще одне питання, яке потребує вирішення, – це збільшення обсягів видобутку природного газу.

Глава Уряду нагадав, що в Уряд вніс до Парламенту два законопроекти щодо стимулювання інвестиційної діяльності в видобутку природного газу,  які «стосуються в першу чергу угод про розподіл продукції, які підписані Україною з компаніями Shell і Сhevron»: «Укотре звертаюсь до Парламенту, який блокує ці ініціативи, ще до моменту виборів проголосувати за ці закони».

Арсеній Яценюк також зазначив, що 26 вересня в Берліні відбудеться черговий раунд тристоронніх переговорів щодо постачання природного газу на рівні ЄС, Україна і Російська Федерація: «Наша позиція з Європейським Союзом спільна. Ми маємо пакет, і в рамках цього пакету ми будемо рухатися. Це зараз питання не тільки енергопостачання України, а в цілому енергетичної безпеки Європи і Європейського Союзу».

«Газовий російський шантаж, від якого страждають вже всі сьогодні країни-члени Європейського Союзу, повинен отримати адекватну об'єднану відповідь», - наголосив Прем’єр-міністр.

Спільний інтерес України та ЄС, за словами Арсенія Яценюка, - щоб у рамках співпраці правила на енергетичному ринку «були чесні і прозорі»: «Ми не просимо ніяких знижок - ринкові умови».

Він зазначив, що не має надмірних очікувань від трьохсторонніх перемовин на рівні ЄС, Україна і Російська Федерація «в першу чергу через позицію Росії»: «Але Україна лібералізувала свій ринок. Ми прийняли відповідні закони про доступ до української газотранспортної системи. Ми очікуємо європейських і американських інвесторів».

«Ми чітко заявили, що як транзитна держава будемо виконувати свої зобов'язання. Зараз у нас немає зобов’язань перед європейськими партнерами, адже немає транзитних контрактів. Тому ми звертаємось до європейців прискорити підписання транзитних угод з Україною. Це було б правильно і відповідало би в першу чергу Третьому енергетичному пакету». – наголосив Арсеній Яценюк.