Є всі передумови, щоб зупинити неадекватні доларові скачки – Арсеній Яценюк

Є всі передумови, щоб зупинити неадекватні доларові скачки – Арсеній Яценюк

16:50, 23 вересень 2014

«Макроекономічна картина говорить про можливість і необхідність стабілізації валютного курсу. Переконаний, що Національний банк зробить все, що в його силах для стабілізації ситуації», - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в вівторок, 23 вересня.

Арсеній Яценюк повідомив, що сьогодні в Національному Банку України відбулася зустріч за участю Президента України, Глави Уряду, Голови Національного банку, представникыв банківської сфери, імпортерів та експортерів.

«Макроекономічна картина наступна - за останні три місяці загальний обсяг продажу валюти на ринку становив 14,3 мільярда доларів США. Тобто валюта є. Імпорт впав на 33%, а це те, на що валюту треба купувати», - сказав він.

За словами Арсенія Яценюка, «Нафтогаз» виходив на ринок в обмежених кількостях: «Ми справлялися доволі самостійно».

Він зазначив, що ключовий індикатор валютного ринку – торгівельне сальдо: «Якщо в минулому році у нас торгівельне сальдо було мінус 6 мільярдів доларів, тобто ми купили на 6 мільярдів доларів більше товарів з-за кордону, ніж продали по експорту, - в цьому році в нас плюс мільярд доларів»

У таких умовах, за його словами, «курс повинен не падати, а укріплюватися».

«Зараз в мене іншого пояснення, ніж, з одного боку, паніка, а з іншого - спекуляція, немає.
Програма МВФ є, програма Світового банку є. Макроекономічну картину ми тримаємо прийнятну, яка може бути прийнятна в цих військових умовах», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що спільна позиція Президента, Національного банку і Уряду – «є всі передумови, щоб зупинити ці неадекватні доларові скачки»: «З точки зору Уряду ще раз можу підкреслити, що макроекономічна картина говорить про можливість і необхідність стабілізації валютного курсу. Переконаний, що Національний банк зробить все, що в його силах, - а в нього є багато сил, засобів і ресурсів - для стабілізації цієї ситуації».