Відновлення Україною повного контролю над кордоном – ключова передумова мирних переговорів

Відновлення Україною повного контролю над кордоном – ключова передумова мирних переговорів

18:30, 26 вересень 2014

«Ключовий аргумент, крім відведення військ і артилерії з території України, це - відновлення повного контролю над українським державним кордоном. Якщо відновлення контролю немає, - це є порушенням одного з базових принципів, закладених в протоколі, який підписаний у Мінську», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк журналістам в аеропорту «Бориспіль» в п’ятницю, 26 вересня, по звершенні робочого візиту до США.

«Протокол не можна розглядати як пункти, які подобаються росіянам, і пункти, які їм не подобаються. Це не меню. Виконувати необхідно все», - сказав він.

Після виконання цих домовленостей, за словами Арсенія Яценюка, «є вірогідність того, що ми перейдемо в дійсно мирні перемовини»: «У таких мирних перемовинах повинні брати участь Європейський Союз і Сполучені Штати Америки. У свій час вони підписували Будапештський меморандум, і нам потрібні реальні, а не паперові гарантії нашої територіальної цілісності і незалежності».

У рамках робочого візиту до США Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступив на загальних дебатах Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку. 

Арсеній Яценюк виступив в Раді зовнішніх відносин (Council of foreign Relations - незалежний аналітичний центр США).

Глава Уряду України зустрівся з Генеральним секретарем ООН Бан Кі-муном, Президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером, Президентом Болгарії Росеном Плевнелієвим, Президентом Латвії Андрісом Берзиньшем,Прем'єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном, Прем’єр-міністром Малайзії Наджибом Разаком, Прем'єр-міністром Румунії Віктором Понтою, Міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом, Уповноваженим Державного департаменту США у справах Європи та Євразії Вікторією Нуланд.

У ході зустрічі з представниками ділових кіл США та керівництвом  американських інвестиційних і фінансових установ Арсеній Яценюк представив урядовий План дій «Відновлення України». Глава Уряду мав окремі зустрічі з провідним американським фінансистом Джорджем Соросом і керівником компанії-виробника ядерного палива "Вестінгхауз" Деніелом Родеріком.

Глава Уряду України також провів зустрічі з українською громадою Сполучених Штатів, представниками єврейських організацій США.