Україна за жодних обставин не буде відкликати позов проти «Газпрому» зі Стокгольмського арбітражного суду – Арсеній Яценюк

Україна за жодних обставин не буде відкликати позов проти «Газпрому» зі Стокгольмського арбітражного суду – Арсеній Яценюк

19:07, 26 вересень 2014

«За жодних обставин Україна не буде відкликати позов зі Стокгольмського арбітражного суду.Саме рішення суду для нас буде остаточним аргументом в переговорах з «Газпромом», - заявив наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк журналістам в аеропорту «Бориспіль» по звершенні робочого візиту до США в п’ятницю, 26 вересня.

За його словами, до рішення суду потрібен час для проходження низки юридичних процедур: «Тому наша спільна позиція з Європейською комісією полягає в тому, що до моменту остаточного рішення Стокгольмського арбітражного суду нам треба підписати тимчасову угоду про постачання природного газу».

Умови такої угоди були обговорені з європейськими партнерами, повідомив Арсеній Яценюк, зазначивши, позицію щодо підписання угоди буде остаточно опрацьовано і оприлюднено.

Арсеній Яценюк нагадав, що зараз проходять переговори щодо постачання газу тристоронньому форматі: Європейський Союз, Україна і Росія. Він зазначив, що попередні коментарі щодо цих переговорів  будуть можливі після того, як «буде викладена на папері спільна позиція».

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно зупинки реверсних поставок газу з Угорщини, Прем’єр-міністр України наголосив: «Після того, коли Російська Федерація, порушуючи всі можливі й неможливі угоди і порушуючи правила функціонування європейського енергетичного ринку, відключила постачання газу в ЄС, вважаю, що Європейський Союз повинен невідкладно зібратися на засідання і дати єдину узгоджену позицію всіх членів-країн ЄС. Не дати можливості російському «Газпрому» шантажувати Європу і Україну».

«Якщо Європейський Союз скличе відповідне позачергове засідання, і Україна туди буде запрошена, й ми виробимо спільну позицію, - тоді «Газпром» не буде шукати можливості розділити країни-члени ЄС і не зможе використовувати своє монопольне право», - підкреслив Арсеній Яценюк.
Зараз «Газпром» використовує свою монополію, адже в «Європі немає єдиної енергетичної політики, - підкреслив Глава Уряду: «Тому «Газпром», користуючись газом як зброєю, в тому числі лобіює свої інтереси в країнах-членах ЄС - комусь дорожче газ, комусь дешевше, комусь взагалі відключити, як Україні».
«Після останніх дій російського «Газпрому» можна чітко констатувати: Росія – країна-агресор, російський «Газпром» - це ненадійний партнер, Росія поставила під сумнів енергетичну безпеку Європи і хоче заморозити не тільки Україну, а й Європейський Союз. І тут треба давати адекватну, жорстку і ефективну відповідь», - наголосив Арсеній Яценюк.

У рамках робочого візиту до США Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступив на загальних дебатах Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку. 

Арсеній Яценюк виступив в Раді зовнішніх відносин (Council of foreign Relations - незалежний аналітичний центр США).

Глава Уряду України зустрівся з Генеральним секретарем ООН Бан Кі-муном, Президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером, Президентом Болгарії Росеном Плевнелієвим, Президентом Латвії Андрісом Берзиньшем,Прем'єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном, Прем’єр-міністром Малайзії Наджибом Разаком, Прем'єр-міністром Румунії Віктором Понтою, Міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом, Уповноваженим Державного департаменту США у справах Європи та Євразії Вікторією Нуланд.

У ході зустрічі з представниками ділових кіл США та керівництвом  американських інвестиційних і фінансових установ Арсеній Яценюк представив урядовий План дій «Відновлення України». Глава Уряду мав окремі зустрічі з провідним американським фінансистом Джорджем Соросом і керівником компанії-виробника ядерного палива "Вестінгхауз" Деніелом Родеріком.

Глава Уряду України також провів зустрічі з українською громадою Сполучених Штатів, представниками єврейських організацій США.