Арсеній Яценюк відвідав базу Нацгвардії в Нових Петрівцях, де перевірив підготовку НГУ до зими

Арсеній Яценюк відвідав базу Нацгвардії в Нових Петрівцях, де перевірив підготовку НГУ до зими

14:24, 30 вересень 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок, 30 вересня, відвідав навчальний центр Національної гвардії України в Нових Петрівцях, де перевірив підготовку підрозділів НГУ, які відбувають в зону антитерористичної операції, до зими.

До навчального центру також прибули Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та Командувач Національної гвардії України Степан Полторак.

У цей час на базу Нацгвардії прибули 650 бійців Вінницької оперативної бригади, які після доукомплектування та дооснащення вирушать в зону АТО для ротації.

Арсеній Яценюк ознайомився зі зразками зимової форми для співробітників МВС, патрульно-постової служби та бійців, які відбувають для виконання завдань в зону антитерористичної операції.

Він повідомив журналістам, що весь зимовий комплект «від шкарпеток і до теплої форми» коштує до 5 тисяч гривень. Загалом зимовим одягом планується забезпечити 37250 військовослужбовців Національної гвардії до10 жовтня: «Зараз прийшла перша партія комплектів - 5 тисяч. Очікується наступна партія - також 5 тисяч».

Арсеній Яценюк оглянув бронетехніку, яка прибула до бази Нацгвардії для відправки в зону АТО, зокрема бронемашини «Кугуар» та «Спартан», які облаштовані для виконання завдань в зимовий період.

Прем’єр-міністр зазначив, що обсяг закупівлі нової техніки становить 600 одиниць і вже надійшло 100 одиниць так званої «теплої техніки».

Також Главі Уряду продемонстрували броньовані КРаЗи з кунгами, які обладнані автономним опаленням та дозволяють навіть при виключеному двигуні зберігати тепло. У цій машині можуть обігрітися і переночувати до 20 бійців.

Арсеній Яценюк та Арсен Аваков вручили ключі від КРаЗів командирам підрозділів Національної гвардії України.

Арсеній Яценюк повідомив, що тільки замовленням для Нацгвардії завод КРаЗ завантажений до кінця поточного року: «Ми виконуємо перше завдання – боєздатність і охорона держави. І ми виконуємо друге завдання - економіка країни отримує кошти, тому що все виготовляється в Україні - починаючи від КРаЗу і закінчуючи зимовою формою. Частина тканин закуповується за кордоном. Але наші люди працюють, наші люди мають роботу й зарплату».

Прем’єр-міністр також ознайомився з дослідним зразком модульної казарми для відпочинку особового складу, в якій можуть тимчасово проживати від 32 до 40 бійців. Вона розрахована на експлуатацію при температурі від -40 до +40 градусів та оснащена, зокрема, туалетами, ліжками, автономним опаленням.

Він повідомив, що така казарма коштує близько 800 тисяч гривень. За його словами, цей мобільний зимовий блокпост «прийнятний і вже може використовуватися для Національної гвардії»: «Те, що можемо купувати в цьому виконанні - будемо купувати. І будемо працювати над здешевленням, більшим утепленням і більшою кількістю людей, які можуть проживати в такій казармі».

Арсеній Яценюк оглянув також обладнання, необхідне для зимового періоду, зокрема, печі-буржуйки, польові кухні, бензопили, електродизельні генератори.

Крім того, Глава Уряду перевірив вміст сухого пайка для бійців Нацгвардії та скуштував його. За його словами, вартість такого сухпайка, розрахованого на харчування одного бійця на добу, - від 56 до 62 грн.

У навчальному центрі бази відбулася нарада щодо перспектив створення тренувальних комплексів на базі Національної гвардії. Главі Уряду продемонстрували презентацію тренажерів для екіпажів танка, бронетранспортера, наводчика БТР, вертольота.

Командувач Національної гвардії України Степан Полторак повідомив, тренажерні комплекси можна створити на базі у Нових Петрівцях таселищі Старе. Тут могли б проходити підготовку танкісти, піхотинці, артилеристи та бійці протиповітряної оборони. Арсеній Яценюк доручив вивчити це питання та підготувати орієнтовний бюджет такого комплексу. Він зазначив, що окрім бойової підготовки бійців, такі тренувальні комплекси дозволять дати роботу й зарплату людям, які працюватимуть в них.

Бійці, які перебували в навчальному центрі, продемонстрували надійність броні «Кугуара» і броньованого КРаЗу. Броня, в тому числі скло машин, витримала постріли з автомата Калашникова та снайперської гвинтівки.

За підсумками візиту Арсеній Яценюк наголосив, що Національна гвардія успішно виконує розпорядження Уряду щодо підготовки до зимового періоду.

Глава Уряду повідомив, що 3 жовтня огляне стан підготовки до зими Збройних сил України: «У п’ятницю я поїду дивитися, що відбувається в армійських частинах, що зробив Генеральний штаб і Міністерство оборони. Тому що кошти виділені. За моїми даними, «на папері» закуплено 16 тисяч комплектів військової форми. Тепер я хочу подивитися якість цієї форми і взуття».