“Ви одягаєте в броню наших солдат і рятуєте українців», - Арсеній Яценюк працівникам Миколаївського бронетанкового заводу

“Ви одягаєте в броню наших солдат і рятуєте українців», - Арсеній Яценюк працівникам Миколаївського бронетанкового заводу

16:11, 11 жовтень 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, перебуваючи з робочою поїздкою в Миколаєві в суботу, 11 жовтня, відвідав Миколаївський бронетанковий завод. Арсеній Яценюк вручив сертифікат на модернізований БТР-7Ді, придбаний на державній кошт, військовій частині 2161.

Він також передав 79-ій окремій аеромобільній бригаді броньовану медичну машину. Кошти на неї були зібрані миколаївцями за ініціативи влади регіону. На її виготовлення переказали кошти 15 тисяч місцевих жителів.

«Ці машини необхідні для фронту, щоб врятувати життя наших бійців, щоби хлопці повернулися живі до своїх сімей, могли далі захищати країну», - сказав Глава Уряду.

Він зазначив, що за останні п’ять місяців в Україні було відновлено близько 13 тисяч одиниць військової техніки: «Тільки підприємствами Укроборонпрому додатково виготовлено і відновлено 1000 одиниць військової техніки. До кінця поточного року 250 одиниць техніки буде поставлено Укроборонпромом для потреб Міністерства оборони».

«Ми з нуля почали будувати Національну гвардію. Загалом Національна гвардія України отримала близько півтори тисячі одиниць різного роду техніки, військового обладнання», - сказав він.

«Ми з вами стикнулися з військовою агресією – з чим не стикався ніхто з наших попередників. І важливо, як ми даємо відповідь, як ми даємо відсіч», - додав Арсеній Яценюк.

Журналістам Арсеній Яценюк повідомив, що Миколаївський бронетанковий завод ще декілька місяців тому готували до банкрутства: «І таких заводів в Україні десятки, адже оборонна промисловість була знищена».

«Ми дали можливість новому керівнику не тільки погасити заборгованість по зарплаті, але й вдвічі збільшити кількість працюючих на заводі. Завод зараз працює в три зміни, як і всі підприємства Укроборонпрому, і виготовляє військову техніку», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що мільярдні кошти, які виділяються на роботу підприємств оборонно-промислового комплексу, - «це підтримка обороноздатності країни, підтримка української економіки і людей, які працюють на цих заводах»: «Ситуація в економіці вкрай складна, і тому кожна гривня, яка фінансується з державного бюджету, повинна створювати робоче місце, давати заробітну платню й пенсію».

Він підкреслив, що необхідна не тільки вйськова техніка, а й навчання: «Тому разом із Національною гвардією ми опрацьовуємо ідею створення військово-тактичного підготовчого центру в Київській області для підготовки наших Збройних Сил. Тому що техніка без людини не вартує нічого».

Глава Уряду також нагадав, що Кабінет міністрів вдвічі збільшив грошове забезпечення для військовослжбовців, які перебувають в зоні АТО: «В залежності від роду військ від 6 до 8 тисяч гривень для солдатив і до 24 тисяч гривень для командирів батальйонів».

«Хочеться, щоб усі військові так отримували, не тільки ті, які в зоні АТО. Але ми даємо те, що маємо. Обіцяти можна казки, а робити треба в реальності. Все, що ми могли забезпечити для армії, ми забезпечуємо», - зазначив він.

Оглядаючи старі машини БТР на подвір’ї заводу, Арсеній Яценюк зазначив, що такі машини раніше Міністерство оборони продавало на металобрухт за 10 тисяч гривень: «Ще навіть декілька місяців тому сюди на завод поступали доручення продавати ці БТРи на металобрухт».

Для того, аби виготовити такий корпус зараз, необхідно 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Глава Уряду повідомив, що зараз зі складів на підприємства стягується техніка і модернізується – ставиться новий двигун, нове внутрішнє обладнання, в тому числі і нова зброя: «Фактично залишається тільки корпус».

«Це в середньому в чотири рази дешевше, ніж якби ми купували новий БТР. Так що це є також реальна боротьба з корупцією, адже за 10 тисяч гривень продавали те, що сьогодні коштує 1 мільйон 200 тисяч».

Арсеній Яценюк подякував працівникам заводу за роботу. «Ви тут, в тилу робите велику справу, одягаючи в броню наших солдат і рятуючи українців.  Прошу вас тільки одне: впевненості і віри в наші сили. Знаю, що складно. Складно тим, хто на фронті і тим, хто в тилу. Але це пройде, коли ми будемо разом, коли будемо вірити і коли кожен працюватиме на своєму місці, як ви працюєте на своєму заводі».

Прем’єр-міністр вручив годинники виробничому майстрові заводу, трактористу та слюсареві по ремонту броньованих на спеціальних машин.