Арсеній Яценюк про ухвалений ВР антикорупційний пакет: «Чесна і прозора влада, чесні прокурори і судді – це те, чого очікує Україна»

Арсеній Яценюк про ухвалений ВР антикорупційний пакет: «Чесна і прозора влада, чесні прокурори і судді – це те, чого очікує Україна»

12:22, 14 жовтень 2014

У вівторок, 14 жовтня, Верховна Рада України підтримала п’ять антикорупційні законів, розроблених Урядом України і Президентом України.

В антикорупційному пакеті - закон Президента про Національне антикорупційне бюро та чотири урядові законопроекти: «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 - 2017 роки» (№4284а), щодо запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення  (№5067), «Про запобігання корупції» (№5113) та щодо  визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів (№ 5114).

«Увесь пакет, внесений Президентом та Урядом, опрацьований міжнародними експертами і, основне - цей пакет очікує Україна: чесна і прозора влада, чесні прокурори і судді. І для того, щоб вони стали чесними, їх треба всіх вивести на світло», - підкреслив, представляючи законопроекти в парламенті, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що урядовий проект Національної антикорупційної стратегії під час підготовки до другого читання не отримав  жодного зауваження від Парламенту.

Арсеній Яценюк наголосив, що це «базовий документ, як оголосити і виграти війну з корупцією».

Ще один урядовий  закон, за словами Арсенія Яценюка, - це «фактично Національний антикорупційний кодекс, який передбачає запровадження процедури моніторингу життя державних службовців 1-3 категорії -  а це міністри, прем'єр-міністри, - і запровадження моніторингу життя прокурорів, суддів та інших посадових осіб державної влади, які можуть використовувати державно-владні повноваження з метою збагачення».

Ухвалені закони також  запроваджують процедуру електронного декларування всіх доходів і витрат державних службовців, суддів і прокурорів, та процедуру моніторингу життя державного службовця та відповідність його доходам, вказаним у декларації.

Арсеній Яценюк повідомив, що вводиться також процедура розкриття всієї інформації щодо власності державних службовців, суддів і прокурорів та їхніх родичів: «Мова йде про розкриття права власності як на суб’єкти підприємницької діяльності, так і об'єкти нерухомого майна. Тепер будь-який громадянин України отримає доступ до всіх публічних реєстрів власності та інформації щодо остаточного власника суб’єкта підприємницької діяльності. Адже зараз компанії реєструють на одних осіб, а фактичними власниками є інші, в тому числі і з колишньої та чинної влади. Цьому буде поставлена крапка».

Ці закони, за його словами,  «дають можливість контролювати всіх чиновників, суддів і прокурорів»: «Це декілька кроків вперед у реальній боротьбі з корупцією».

Після ухвалення Парламентом урядового закону законопроект про визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів (№ 5114), Арсеній Яценюк підкреслив: «Офшорна ера в Україні закінчилась. Тепер кожен чиновник буде як на долоні. Всі рахунки, вся власність, компанії будуть розкриті, і ті, хто незаконно володіє ними, будуть притягнуті до відповідальності».