Україна взимку не замерзне – Арсеній Яценюк

Україна взимку не замерзне – Арсеній Яценюк

20:00, 19 жовтень 2014

“Путін хоче нас заморозити. Не вийде”, - Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в ефірі програми “Факти тижня з Оксаною Соколовою” на телеканалі ICTV в неділю, 19 жовтня.

Арсеній Яценюк нагадав, що півроку тому в українських газосховищах було 5 мільярдів кубічних метрів газу, а станом на сьогоднішній ранок у сховищах 16,7 мільярда кубометрів: «Тобто фактично ми за півроку накопичили майже 12 мільярдів кубічних метрів газу».

“Росія нам відрізала фактично постачання газу з 16 червня. І тому ми вперше за 23 роки переключили придбання газу з Росії на Європейський Союз. 60% газу, який ми купували раніше в Російської Федерації, зараз ми закуповуємо у наших європейських партнерів», - сказав він.

Аби безперешкодно пройти зиму, за його словами, необхідно ще 5 мільярдів кубічних метрів газу, «щоб пройти зиму в стандартній процедурі».

Арсеній Яценюк наголосив, що Уряд готовий включити опалення відповідно до законодавства, тобто коли середньодобова температура повітря протягом трьох діб падає нижче за +8 градусів за Цельсієм : «У нас повністю вистачає ресурсів, щоб включити батареї».

“Путін хоче заморозити нас. Путін заморозить таким чином Донецьк і Луганськ, тому що у нас технічно не буде можливості навіть постачати туди газ. І він через цей шантаж, який є у стінах Кремля, і через бажання повернути Україну в свою сферу впливу, буде робити все для того, щоб відірвати нас від Європи. Не вийде», - підкреслив Глава Уряду.

«Вистоїмо, пройдемо зиму», - сказав Арсеній Яценюк.