Уряд не допустить критичної ситуації на ринку електроенергетики – Арсеній Яценюк

Уряд не допустить критичної ситуації на ринку електроенергетики – Арсеній Яценюк

15:13, 22 жовтень 2014

Уряд України зробив серйозні кроки для забезпеченню енергетичної незалежності країни і диверсифікації джерел енергетичного постачання: «Ми робимо все, щоби не було критичної ситуації на ринку електроенергетики», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у середу, 22 жовтня, на засіданні Кабінету міністрів у форматі селекторної наради з головами ОДА з питань початку опалювального сезону.

За його словами, Україні необхідно додатково 5 мільярдів кубічних метрів газу, які українська сторона може придбати в Росії.

Додаткові обсягів газу Україна може отримувати і через збільшення реверсного постачання газу: «Зараз ми працюємо з нашими європейськими партнерами над технічною можливістю збільшення. Тому в нас є резервні варіанти, в тому числі й по отриманню додаткових обсягів газу з боку Європейського Союзу».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності «готуватися до надзвичайних ситуацій»: «Виходом із надзвичайної ситуації буде постачання мазуту на теплокомуненерго. Ми вже зараз маємо можливість переробити нафту і поставити до 200 тисяч тонн мазуту у випадку надзвичайної ситуації на підприємства теплокомуненерго».

Глава Уряду підкреслив, що зроблено «серйозні кроки по забезпеченню енергетичної незалежності і диверсифікації джерел енергетичного постачання». Він повідомив, що на 17% збільшився обсяг вироблення електроенергії компанією «Енергоатом». Окрім того, вдалося збільшити на понад 30% обсяги вироблення електричної енергії підприємствами альтернативної енергетики.

Він додав, що Уряд збільшив інвестиційну складову для компанії «Енергоатом», і перед нею стоїть завдання добудови нових блоків: «Така добудова повинна здійснюватися в короткі терміни і з залученням виключно європейських партнерів».

Виділено кошти і на «Укргідроенерго» та підприємства альтернативної енергетики: «Той прогрес, який є за останні чотири місяці у збільшенні обсягів вироблення електричної енергії цими компаніями, каже, що поки ми рухаємося правильним шляхом».

Що стосується енергозбереження, Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд прийняв низку рішень щодо заміни газових котлів на ті, що працюють на інших видах пального: «Це те, що дасть нам можливість зменшувати залежність від Росії і дійсно мати енергетичну незалежність».

Він повідомив, що за звітністю, замінено вже близько 700 котлів.

Глава Уряду звернувся до Міністерства фінансів прискорити виділення коштів, «щоб максимально зменшувати енергетичну залежність від газу».

Щодо забезпечення вугіллям, Арсеній Яценюк зазначив, що за оцінками Уряду до кінця поточного року додатково потрібні близько 4 мільйонів тонн вугілля.

Глава Уряду повідомив, що перший вантаж вугілля - 84 тисяч тонн, які Україна закупила в Південно-Африканській Республіці, - сьогодні вже перейшов Босфор.

«Звичайно, ціна набагато вища, ніж того вугілля, який ми отримували з Донецька і Луганська. Але російські терористи умисно розбомбили залізниці й шахти, щоби в тому числі і створювати небезпеку для енергетичної незалежності України», - сказав він.

«Тому ми диверсифікуємо постачання, робимо все, щоби не було критичної ситуації на ринку електроенергетики, і забезпечуємо українські ТЕЦ вугіллям», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також наголосив на необхідності фінансової дисципліни і економного використання енергетичних ресурсів: «Часи непрості, економія енергоресурсів дасть можливість заощадити кошти і легше пройти опалювальний сезон».