Вибори - це найкращий шлях політичної та народної люстрації

Вибори - це найкращий шлях політичної та народної люстрації

14:31, 23 жовтень 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у четвер, 23 жовтня, під час селекторної наради щодо виборів нагадав, що сьогодні набув чинності внесений Урядом закон, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за підкуп виборців, продаж голосів та підроблення виборчих документів.

Глава Уряду доручив Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову протягом двох днів провести заходи для чіткого роз'яснення норм закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян: «Будь-хто, незалежно від того, чи він з партії влади, чи він з партії опозиції, чи має відношення до збройних формувань – буде притягатися до відповідальності за порушення цього закону».

Він підтримав ініціативу Міністра внутрішніх справ щодо інформаційного центру в МВС: «На кожне порушення - негайна реакція правоохоронної системи і поширення інформації через засоби масової інформації про те, кого притягнуто до відповідальності і що зроблено, аби уникнути в майбутньому таких правопорушень».

Арсеній Яценюк зазначив, що Уряд повністю забезпечив фінансування підготовки та проведення виборів. Він доручив Міністерству фінансів проконтролювати, «щоби всі кошти були виплачені членам комісій, щоб Центральна виборча комісія також повністю закрила всі свої рахунки, які необхідні чесного і прозорого виборчого процесу».

Глава Уряду також доручив Міністру палива і енергетики забезпечити безперебійність подачі електроенергії, «щоб випадково не виключалося світло саме в той момент, коли почнуть підраховувати виборчі бюлетені»: «Це також питання безпеки і достовірності результатів виборів».

Арсеній Яценюк звернувся до Центральної виборчої комісії в найкоротші терміни дати чітку інформацію щодо виборчих дільниць, які будуть відкриті у Донецькій і Луганській областях, «щоб громадяни України і суспільство знали, де будуть вибори, а де вибори провести неможливо».

Окрім того, він звернувся до голів обласних державних адміністрацій та представників правоохоронних органів забезпечити допомогу міжнародним спостерігачам: «Визнання чесності і прозорості виборі в Україні є визнанням того, що ми не просто на папері підписали Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, а що на ділі доводимо, що Україна є демократичною державою».

«Прошу все керівництво держави надавати повне сприяння громадським організаціям по спостереженню за виборами», - сказав Глава Уряду.

На цих виборах, за його словами, українці обирають тих, «хто будуть нести відповідальність за долю країни в цих дуже складних часах»: «Вибори є найкращим шляхом політичної чи народної люстрації. Люди повинні мати право вільно проголосувати. Кого оберуть – той і буде мати право представляти українців в новообраному Парламенті, отримає право формувати новий Уряд і найбільшу міру відповідальності за майбутнє держави».

«Наша відповідальність – забезпечити конституційні права і гарантії українських громадян. Тому безпека, чесність, прозорість підведення підсумків і результатів голосування – це завдання, які стоять перед кожним керівником, як обласних і районних державних адміністрацій, так і правоохоронної системи, спеціальних служб і Міністерства оборони України», - сказав Арсеній Яценюк.

У селекторній нараді з питань підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, внесених до компетенції органів виконавчої влади, взяли участь голови обласних державних адміністрацій, начальники обласних управлінь Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, керівництво Центральної виборчої комісії, представники громадянської мережі "Опора", Комітету виборців України та міжнародних організацій, зокрема, місії ОБСЄ, Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами, Канадської спостережної місії, Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), Національного демократичного інституту міжнародних відносин, Світового конгресу українців, Українського Конгресового Комітету Америки.