Потрібна повна мобілізація правоохоронної системи для недопущення зриву виборчого процесу

Потрібна повна мобілізація правоохоронної системи для недопущення зриву виборчого процесу

14:15, 23 жовтень 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національної гвардії України, Міністерства оборони України задіяти всі сили і засоби для охорони громадського порядку під час проведення виборів. Про це він заявив під час селекторної наради з питань підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, внесених до компетенції органів виконавчої влади.

Глава Уряду зазначив, що чотири місяці тому в Україні пройшли демократичні, чесні й прозорі вибори Президента: «Складно проводити вибори в країні, на яку здійснена військова агресія Російської Федерації. Абсолютно зрозуміло, що спроби по дестабілізації ситуації з російського боку будуть продовжуватися. Їм не вдалося це зробити під час президентських перегонів, хоча такі намагання були неодноразові, і свої плани вони не полишили».

Із огляду на це, Арсеній Яценюк наголосив на особливій важливості гарантування безпеки під час проведення виборів у цілому по  країні й зокрема на територіях, прилеглих до зони Антитерористичної операції.

«Окрема увага - в місцях особливого скупчення громадян: великі міста, де є вірогідність чи то терористичних атак, чи то нападів, чи то зриву виборчого процесу», - додав він.

Глава Уряду звернувся до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національної гвардії України, Міністерства оборони України «задіяти всі сили і засоби для охорони громадського порядку»: «Повна координація діяльності всіх силових структур. Щоби кожна людина, яка йде голосувати чи є членом виборчої комісії, знала, що її життя в безпеці, захищене українськими правоохоронцями».

«Повна мобілізація всієї правоохоронної системи з метою недопущення зриву виборчого процесу і будь-яких спроб терористичних атак під час виборів», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він особливо наголосив, що на територіях, прилеглих до зони АТО, охорона і контроль за безпекою повинні здійснюватися кадровими офіцерами, регулярним складом Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії і інших силових підрозділів.

«Будь-які спроби по дестабілізації ситуації повинні жорстко присікатися в рамках закону. Будь-хто, хто незаконно зі зброєю навіть думає про можливість зриву виборчого процесу, - арештовуватися і притягатися до кримінальної відповідальності. Вибір здійснюється не автоматом - вибір здійснюється через бюлетень і через чесне волевиявлення», - сказав Глава Уряду.