Арсеній Яценюк запросив до публічного формування коаліції «Європейська Україна» Блок Петра Порошенка, «Батьківщину», «Самопоміч» і Радикальну партію

Арсеній Яценюк запросив до публічного формування коаліції «Європейська Україна» Блок Петра Порошенка, «Батьківщину», «Самопоміч» і Радикальну партію

13:04, 29 жовтень 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк оголосив базові принципи формування нового проєвропейського Уряду і нової прореформаторської європейської більшості в Парламенті, здатної провадити невідкладні реформи. Про це Глава Уряду заявив на прес-конференції в Будинку Уряду в середу, 29 жовтня.

Арсеній Яценюк повідомив, що завершений паралельний підрахунок голосів: «Політична партія «Народний фронт», яка посіла перше місце на парламентських виборах, зобов’язана розпочати процес формування коаліції».

Він запропонував назвати нову коаліцію «Європейська Україна»: «Тому що саме за це люди стояли на Майдані й цього очікують від нас: виконання угоди між Україною і Європейським Союзом і формування України як європейської держави».

Запропонований текст угоди, повідомив Арсеній Яценюк, вміщається на 2,5 сторінках – «він чіткий і зрозумілий, простий і ефективний». Окрім тексту самої угоди запропонований також регламент – «як діє коаліція»: «Ми підготували основне – це що треба робити».

Глава Уряду продемонстрував коаліційні угоди попередніх років: «Тут маса сторінок, із цих угод було виконано в кращому випадку 10%. Тому я хотів би, щоб ми за кількістю сторінок не намагалися приховати реальні наміри».

Основою для формування нової коаліції, за словами Глави Уряду, є План дій з імплементації угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, який уже затверджений цим Урядом.

Арсеній Яценюк нагадав, що підготовлені та оприлюднені проекти законів, які необхідно ухвалити у Верховій Раді. За його словами, напрацьовані 36 законопроектів, частина з яких внесені до Парламенту, частина мають бути узгоджені новим складом коаліції і ухвалені до кінця поточного року: «Просимо політичні сили, які стануть учасниками коаліції, внести свої правки до цих текстів законів, щоб невідкладно ухвалити їх новим складом Парламенту».

«Звертаюсь в першу чергу до Блоку Петра Порошенка, тому що вважаю Блок Петра Порошенка і персонально Президента основним стратегічним партнером із реалізації змін в країні. Відповідальність за долю держави зараз лежить на Президенті і на партії, яка посіла перше місце під час цих парламентських виборів. Так само вважаю за необхідне запросити до офіційних і публічних переговорів щодо формування коаліції Юлію Тимошенко і партію «Батьківщина», «Самопоміч» і Андрія Садового, і Радикальну партію, за яку також проголосував мільйон українців», - підкреслив він.

«Ми пропонуємо чіткий і зрозумілий, простий і ефективний текст коаліційної угоди на 2,5 сторінки. Назва коаліції – «Європейська Україна». Ми пропонуємо так само простий регламент діяльності коаліції на дві сторінки - як приймаються рішення в коаліції. Ми підготували всі закони і всі рішення, які необхідні для України і які потрібно приймати новим складом Верховної Ради і новим Урядом», - підсумував Арсеній Яценюк.