Уряд має формуватися за такими самими принципами, як Єврокомісія – Арсеній Яценюк

Уряд має формуватися за такими самими принципами, як Єврокомісія – Арсеній Яценюк

13:30, 29 жовтень 2014

«Ми не поділяємо квотний принцип, і тому декларую принцип політичної відповідальності кожної політичної сили, яка делегує своїх представників до складу Кабінету Міністрів України», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на прес-конференції в Будинку Уряду в середу, 29 жовтня.

Арсеній Яценюк запропонував, щоби формування складу Кабінету Міністрів України відбувалося за такими самими принципами, як формування Європейської комісії.

Він звернувся до Блоку Петра Порошенка, «Батьківщини», «Самопомочі» та Радикальної партії» до понеділка офіційно представити кандидатури на посади членів Уряду «з окресленням сфери повноважень, яку така кандидатура може взяти».

Глава Уряду нагадав, що чинний склад Кабінету міністрів формувався на Майдані: «Більше ніякої кулуарщини і призначення міністрів за закритими дверима не буде. Саме тому кожен кандидат від відповідної політичної партії має проходити процедуру публічних коаліційних слухань»

Такі публічні слухання, за словами Арсенія Яценюка, мають транслюватися в прямому ефірі, «як транслювалося призначення єврокомісарів у Європейській комісії»: «Кожен кандидат на 10 хвилин подає свою презентацію бачення реформ і змін в тій галузі, за яку він, вірогідно, буде відповідати. Далі дві години на запитання-відповіді: як і  по регламенту Єврокомісії, питання - 1,5 хвилини, відповідь - 2 хвилини».

«Країна повинна побачити всіх претендентів на цю надзвичайно відповідальну і складну роботу», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Коаліційна угода і формування Уряду – це не акціонерна угода про розподіл країни, а угода про політичну відповідальність за долю української держави. Тому ключову вимогу, яку ставить українське суспільство, ми повинні виконати - прозорість процесу формування коаліції і формування складу Кабінету міністрів України. На таких базових принципах в новій європейській Україні ми повинні сформувати нову більшість і новий Уряд», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк, підкреслив, що протягом найближчих двадцяти днів необхідно вийти на остаточне рішення: «Все залежить від підведення результатів голосування, але переконаний, що Центральна виборча комісія виконає свою конституційну функцію і підіб’є результати голосування».

«Хочу офіційно оголосити про публічний початок прозорого і чесного формування коаліції і Уряду. Переконаний, що Президент України підтримує такий підхід. Від цих принципів публічності й прозорості я не відійду. Якщо мій підхід не підтримується, тоді буде формувати коаліцію хтось інший», - підкреслив Глава Уряду.