Як тільки держава відновить контроль над територіями на Донеччині і Луганщині, Уряд здійснить усі соцвиплати місцевим жителям

Як тільки держава відновить контроль над територіями на Донеччині і Луганщині, Уряд здійснить усі соцвиплати місцевим жителям

13:25, 05 листопад 2014

Центральний бюджет не буде направляти кошти в ті території Донецької і Луганської областей, які контролюються терористами. Водночас Уряд буде постачати туди газ і електроенергію, аби не допустити гуманітарної катастрофи. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 5 листопада.

Глава Уряду повідомив, що за розрахунками Міністерства фінансів, Мінекономіки та Державного казначейства, загальний обсяг дотації Донецькій області з центрального бюджету по всіх рівнях фондів становить 37 мільярдів гривень: «По Луганській області загальний обсяг дотацій з центрального бюджету, щоб закрити місцеві бюджети і всі соціальні фонди, становить 19,8 мільярда гривень».

«У Донецькій області території, які тимчасово знаходяться під контролем російських терористів, потребують дотації з центрального українського бюджету в 19,6 мільярда гривень. У Луганській області - 14,6 мільярда гривень», - повідомив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що позиція Уряду полягає в наступному: «До того моменту, доки території Донецької і Луганської областей будуть контролюватися всякими самозванцями, центральний бюджет не буде туди відправляти кошти. Уряд не буде фінансувати терористів і самозванців».

Водночас, підкреслив Глава Уряду, для всіх місцевих жителів нараховуватимуться «всі пенсії, соціальні виплати і пільги»: «Заберуться геть з території Донецька і Луганська російські терористи – ми невідкладно повернемо контроль над територіями і виплатимо персонально кожній людині ту соціальну пільгу, на яку вона має право».

«Сьогодні платити кошти на цій території означає, що гроші не дійдуть до людей, їх вкрадуть російські бандити, і це ніщо інше, як пряма підтримка російського тероризму», - наголосив він.

Глава Уряду також нагадав, що триває дискусія з приводу постачання газу та електроенергії до тимчасово контрольованих терористами територій: «Хотів би висловити позицію Уряду і свою позицію. Там наші громадяни, і Уряд не дасть цим людям замерзнути, тому що це призведе до гуманітарної катастрофи».

«Це наші території, це наші люди. З терористами розберемося окремо. Але на носі зима. І тому якщо зараз йти жорстко, то це в першу чергу буде жорстко по відношенню до простих людей. Тому ми будемо постачати туди газ і електроенергію», - підкреслив він.

При цьому, заявив Арсеній Яценюк, щойно Україна відновить контроль над відповідними територіями, «сума коштів, яка накопичена в Уряді для виплат соціальних пільг і субсидій, буде зменшена на вартість електроенергії і газу, яку ми зараз поставляємо на території Донецької і Луганської областей, що тимчасово не контролюються центральною владою».

Арсеній Яценюк нагадав, що відповідно до мінських домовленостей, Росія повинна була зупинити підтримку терористів, ті повинні були звільнити території і Україна мала відновити контроль над цими територіями: «Виконайте домовленості, очистіть територію від цієї зарази, яку ви туди завезли, і не робіть людей заручниками своїх імперських амбіцій».

Він наголосив на необхідності виконання усіх дванадцяти пунктів мінських домовленостей: «Коли слово дається, його треба виконувати. А я так бачу, що у них (РФ. - ред) із цим важко. І люди стали заручниками».

Глава Уряду підкреслив, що вважає безперспективними двосторонні переговори з Росією: «Один із найбільш ефективних і реальних форматів – це женевський формат, який передбачав участь США, Європейського Союзу, України і нашого північного географічного сусіда».