Арсеній Яценюк вимагає до кінця дня вирішити питання фінансування гемодіалізу в Києві

Арсеній Яценюк вимагає до кінця дня вирішити питання фінансування гемодіалізу в Києві

15:18, 19 листопад 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає до кінця дня вирішити питання фінансування гемодіалізу в місті Києві.

Це питання підіймалося на засіданні Уряду в середу, 19 листопада, на якому Голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко виступив зі звітом щодо фінансового становища столиці.

На засіданні також вступив Міністр охорони здоров’я України Василь Лазоришинець, який зазначив, що відповідно до чинного законодавства визначення обсягів асигнувань для забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення хворих нефрологічного профілю, здійснюється відповідними органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади в процесі формування та затвердження і виконання власних бюджетів. Він нагадав, що на 2014 р. Київською місьдержадміністрацією було затверджено бюджет для пацієнтів для гемодіалізу та перитонеального гемодіалізу на суму 62,4 млн. грн. На сьогодні з цього бюджету використано всього 47 млн. із місцевого бюджету.  13 листопада за дорученням Прем’єр-міністра України Василь Лазоришинець разом із двома заступниками Голови КМДА з соціальних питань та економічних питань «протягом двох годин працювали, щоб знайти вихід» із ситуації і «було домовлено, що протягом 2-3 годин вони нададуть розрахунки". «Тому що питання стосується 502 хворих, які на грані припинення гемодіалізу, тобто на грані смерті. До вчорашнього вечора жодного документу до МОЗ від керівництва КМДА надано не було», - сказав він.

Арсеній Яценюк зазначив, що на рахунках міста Києва зараз знаходяться понад 500 мільйонів гривень. «Якщо у вас не виходить розподілити власні кошти, значить, Уряд ще раз допоможе місту Києву і прийме розпорядження додатково профінансувати гемодіаліз. Тому що це так само наша спільна відповідальність перед всіма людьми», - звернувся він до Голови Київської міської державної адміністрації.

Глава Уряду також нагадав, що Кабінет міністрів додатково виділив Києву 1,8 мільярда грн. «200 мільйонів гривень залишилися (виділити - ред) ще до кінця поточного року. Нехай керівництво Київської міськадміністрації приймає рішення: якщо треба, ми ці кошти відправимо набагато швидше. Плануйте кінець свого поточного року, адже може виникнути заборгованість по заробітній платні», - звернувся він до керівництва столиці.

Арсеній Яценюк зазначив, що для вирішення фінансових проблем міста київській владі треба приймати непопулярні рішення, так само, як робив Уряд. За його словами, Кабмін за останні шість місяців скоротив кількість чиновників на 10%. «По місту Києву вам прийдеться робити те ж саме», - звернувся він до Віталія Кличка. 

«Я готовий з вами розділити політичну відповідальність за непопулярні рішення, в тому числі в місті Києві. Іншого варіанту немає - так, як ми це робили по всій країні», - наголосив Арсеній Яценюк.
Глава Уряду також дав доручення Державній фіскальній службі разом з Київською міською державною адміністрацією невідкладно вжити заходів до погашення податкового боргу в розмірі 600 мільйонів грн.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності піднімати ставки плати за землю та облікування земельних ділянок в Києві: «Частина землекористувачів взагалі ховаються від сплати за землю. Причому це відбувається в найбільш багатому місті країни. Яке треба рішення від Уряду – ми його приймемо до кінця поточного дня. Якщо треба політичної підтримки і солідарної відповідальності за непопулярні рішення - я готовий з вами її нести», - сказав він Голові КМДА.

Глава Уряду зазначив, що підтримує ініціативу керівництва столиці щодо введення картки киянина: «Картка киянина повинна стати одним із ключових інструментів впорядкування соціальних пільг. Є пілотний проект - покажіть це на місті Києві, і ми приймемо аналогічне рішення по всій Україні».

Арсеній Яценюк торкнувся питання бюджетної децентралізації: «Уряд готовий передати частину фінансових повноважень на місця. Це, з одного боку - формування додаткової ресурсної бази. Для міста Києва - це додаткові доходи близько 40%. З іншого боку - це додаткова відповідальність всіх органів місцевої влади».

Глава Уряду звернувся до всіх політичних сил підтримати новий Бюджетний кодекс, «щоб бюджет міста Києва, як і бюджети інших міст, були набагато більш збалансовані».

«Якщо вже в місті Києві не вистачає грошей, то де вистачає? Тут основні компанії, в тому числі промислові компанії з Донецької і Луганської областей перереєструвалися в Київ. Платять в Києві податок на прибуток, ПДВ, податок на доходи фізичних осіб», - підкреслив Глава Уряду.

Він звернувся до Міністерства регіонального розвитку: «Треба активно допомагати територіальним громадам, спілкуватися, щоб не затягувати питання до того моменту, коли їх вже складно вирішити».

«Давайте розпочинати процес підготовки до ухвалення нового закону про державний бюджет. Якщо необхідно, Уряд і Міністерство фінансів готові опрацювати з депутатським складом Київської міської ради базові бюджетні параметри», - додав Арсеній Яценюк.