Уряд має бути сформований в найближчі десять днів – Арсеній Яценюк

Уряд має бути сформований в найближчі десять днів – Арсеній Яценюк

14:09, 21 листопад 2014

«Уряд повинен бути сформований буквально в найближчі десять днів», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк журналістам після парафування коаліційної угоди у Верховній Раді України в п’ятницю, 21 листопада.

«Нам треба далі проводити переговори з Міжнародним валютним фондом, з нашими міжнародними партнерами», - підкреслив він.

Основне, за словами Арсенія Яценюка, -  невідкладно ухвалити закон України про державний бюджет: «Залишився місяць. Проект закону готовий. Разом з законом про державний бюджет - весь пакет бюджетного законодавства, а це бюджетна децентралізація, яка дає додаткові повноваження для органі місцевої влади в частині збору податків, і податкова реформа, скорочення кількості податків, скорочення ставок і розширення бази оподаткування».

Глава Уряду зазначив, що коаліційна угода – це «хороший рамковий документ»: «На базі цієї угоди готується ключовий документ, який передбачає солідарну відповідальність Уряду і кожного члена Парламенту, - програма дій Кабінету міністрів, яка голосується в стінах Верховної Ради».

«Програму дій Кабінету міністрів ми вже почали писати. Вона проста, зрозуміла і чітка – що, коли і в які терміни робиться. Перше питання – це сектор національної безпеки і оборони. Друге – економічні зміни і податкова реформа. Третє – децентралізація влади. Четверте – боротьба з корупцією. І п’яте питання – реформа державної влади», - сказав Глава Уряду.

Під час парафування коаліційної угоди Арсеній Яценюк звернувся до політичних сил майбутньої коаліції пришвидшити процес делегування представників до складу Кабінету міністрів України: «Уряд – це конкретні персоналії, які повинні виконувати угоду і програму дій, проводити реальні зміни і нести всю повноту відповідальності».

«Мова йде не про політичні квоти, а про політичну відповідальність новообраного Парламенту, Уряду і Президента. Тому що люди дивляться на владу як на єдине ціле. І всі влада буде нести солідарну відповідальність перед українським народом за виконання кожного пункту і кожної обіцянки, яку ми дали», - підкреслив він.

Процес формування Уряду, за словами Арсенія Яценюка, повинен бути таким самим публічним, як і  процедура підготовки і підписання коаліційної угоди: «Кожен міністр повинен сказати, що і як він буде робити».

Що швидше це буде зроблено, «то швидше в країні будуть зміни, які будуть дуже непрості, виходячи з тексту цієї угоди, - наголосив він: Угода передбачає складні, болісні, але потрібні реформи для держави. І аплодисменти, можливо, будуть, тільки точно не в найближчому майбутньому. Їх треба заслужити».

«Тому ми спільно, отримавши, з одного боку, мандат довіри, а з іншого - мандат неймовірної відповідальності, - повинні реалізувати все, що пообіцяли, і потім прозвітувати», - сказав Арсеній Яценюк.

Він висловив вдячність представникам політичних сил за плідну роботу з підготовки коаліційної угоди, «яка була зроблена у відкритому і професійному режимі».

«Український народ дав проєвропейським, проукраїнським силам конституційний мандат. 300 голосів сьогодні є в нової української більшості для реалізації як конституційної угоди, так і всіх положень Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Тому що це база нашого плану реформ», - сказав Глава Уряду.