Закон щодо трансфертного ціноутворення повинен набути чинності в поточному році – Арсеній Яценюк

Закон щодо трансфертного ціноутворення повинен набути чинності в поточному році – Арсеній Яценюк

14:40, 17 грудень 2014

Проект закону про вдосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, який Уряд України вносить до Парламенту, повинен набути чинності в поточному році: «Оподаткування прибутку великих компаній за 2015 рік повинно відбутися саме на підставі цього закону», - наголосив на засіданні Уряду в середу, 17 грудня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що закон щодо трансфертного ціноутворення дасть державі змогу отримувати податки «не з заниженої, а з реальної ціни товарів: Він зазначив, що наразі діє схема: «Наприклад руда, яка на біржі коштує 100 доларів, продається на офшорну компанію за 50, а оскільки офшорна компанія далі продає за 100, - жодних податків не сплачується».

Після набуття законом чинності, наголосив Арсеній Яценюк, «скільки би не було в ланцюжку офшорних компаній, - є біржова ціна товару, і Україна буде отримувати свої податки не з заниженої, а з реальної ціни, яка повинна відповідати ринковій і біржовій вартості».

Відповідний закон, за словами Глави Уряду, розповсюдиться на всі фінансові операції: «Під дію закону підпадуть також хімічні та металургійні підприємства. Сховати прибутки в офшорних компаніях і за кордоном буде неможливо».

«Прошу весь великий бізнес приготуватися до подання чесної і відкритої податкової звітності за 2015 рік щодо оподаткування податку на прибуток», - сказав Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що в Державній фіскальній службі буде створений Департамент із контролю за трансфертним ціноутворенням: «Ми отримуємо технічну допомогу від наших західних партнерів, щоби звіряти, чи відповідає ціна, по якій продали, світовій, а також для того, щоб допомогти українському великому бізнесу чесно і справедливо платити податки та щоб відслідковувати всі фінансові транзакції, де б вони не проходили, в якій країні і які би компанії не були задіяні в цьому процесі».

«Якщо ми кажемо про те, що люди повинні економити, то це означає, що мають платити ті, хто повинен платити, - великий бізнес. Такий принцип податкової соціальної справедливості сповідується новим українським Урядом», - додав Прем’єр-міністр.