Для зменшення віялових відключень Уряд ухвалив рішення дозволити імпорт електроенергії будь-якій компанії, яка працює на ринку електроенергетики

Для зменшення віялових відключень Уряд ухвалив рішення дозволити імпорт електроенергії будь-якій компанії, яка працює на ринку електроенергетики

17:50, 19 грудень 2014

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення «дозволити будь-якій компанії, яка працює на ринку електроенергетики, напряму закуповувати електричну енергію по імпорту». Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в п’ятницю, 19 грудня.

Глава Уряду підкреслив, що  за десять днів Міністерство енергетики та вугільної промисловості «так і не справилося з завданням зупинити віялові відключення».

Він нагадав, що було прийнято рішення Уряду, яке давало право державній компанії «Укрінтеренерго» тимчасово закуповувати по імпорту електричну енергію з будь-яких сусідніх і суміжних країн. «Укрінтеренерго» так і не уклало угоди на придбання по імпорту електричної енергії», - наголосив Арсеній Яценюк.

У зв’язку із цим, повідомив він, щойно Уряд ухвалив рішення «дозволити будь-якій компанії, яка працює на ринку електроенергетики, напряму закуповувати електричну енергію по імпорту»: «Хто здатний привезти електроенергію за ціною, яка не вища ніж ціна української електричної енергії, - будь ласка. Енергетична система України забезпечить транспортування і постачання цієї електричної енергії».

Він зупинився на причинах, які призвели до віялових відключень. «В першу чергу - це заблоковане постачання вугілля, яке придбано в Росії, та вугілля, видобутого українськими державними шахтами, яке належить українській державі, і яке зараз знаходяться на територіях тимчасово підконтрольних російським терористам», - сказав він, додавши, що загалом на цих територіях накопичилося майже 3 млн тонн «нашого вугілля, яке російські терористи нам не дають можливості вивезти».

«Що стосується заходів: я зроблю все можливе для того, щоб до Нового року принаймні зменшити кількість віялових відключень», - заявив Арсеній Яценюк.

«Ситуація складна, у нас на енергетичному ринку введений надзвичайний стан. Є технічні проблеми на цілому ряду енергоблоків. Проте основна причина – це заблоковане постачання вугілля з наших територій і заблоковане постачання вугілля по імпорту», - додав він.

Глава Уряду звернувся до українців із розумінням поставитися до цієї складної ситуації.

Окремо Арсеній Яценюк звернувся до Міністерства енергетики та вугільної промисловості  і органів місцевої влади максимально зменшити споживання електроенергії, зокрема, «припинити освітлювати реклами, державні будівлі». «В той момент, коли вся країна знаходиться в тьмі, у нас по окремих регіонах світлові феєрверки. Це є неприпустимим», - наголосив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що дав доручення Міністерству енергетики та вугільної промисловості «чітко і щоденно інформувати народ України про те, коли, на яких територіях і на скільки буде відключатися електрична енергія».

Крім того, персонально Міністру Володимиру Демчишину доручено невідкладно вжити заходів по зменшенню віялових відключень та для рівноцінного відключення  всіх територій України, в тому числі тимчасово непідконтрольні українській владі. «Всі повинні бути в рівних умовах», - наголосив Глава Уряду.