«Кореспондент» побував у заміському будинку Арсенія Яценюка

«Кореспондент» побував у заміському будинку Арсенія Яценюка

17:58, 28 жовтень 2013 | Кореспондент.net

Відомий сусід, домашні грибочки, кулемет «Максим» та інші чудеса заміського будинку Арсенія Яценюка, третього за популярністю ймовірного кандидата у президенти. Про його житло пише Максим Бутченко в №42 журналу Кореспондент від 25 жовтня 2013 року, який побував там у рамках підготовки серії матеріалів про побут найрейтинговіших політиків країни.

Їхати в гості до Арсенія Яценюка, лідера фракції «Батьківщина», - все одно, що підбиратися до надсекретного об'єкту: чим ближче, тим більше охорони. По вулиці Покровській у селі Нові Петрівці, де і мешкає політик, регулярно курсують автомобілі ДАІ, мікроавтобуси з міліціонерами, а асфальт навіть у дощову погоду ретельно чистить машиномийка. 

Яценюк до цього не має відношення - виною всьому президент України Віктор Янукович, вірніше, гігантська резиденція Межигір'я, де і мешкає глава держави, - вона-то і знаходиться у Нових Петрівцях. Але якщо трохи не доїхати до воріт цього володіння, звернувши у провулок, то метрів через 100 потрапиш до будинку лідера «Батьківщини». Перед будинком розкинулася невелика зелена галявина з декоративними туями, а саму ділянку огороджує двометрова стіна з червоної цегли, місцями з відбитими шматками і білим нальотом. По дзвінку коричневі залізні двері відчинилися, відкриваючи прохід у володіння опозиційного політика .

На мармуровому порозі будівлі вже стоїть Яценюк, відчинивши білі двері і показуючи рукою на вхід - мовляв, проходьте, не соромтесь. 

У коридор назустріч Кореспонденту вийшла Терезія Яценюк, дружина господаря, щоб привітати гостя: «Роззувайтеся, у нас підлога з обігрівом, ходити без взуття комфортно».

Кореспондент прибув у гості до політика в рамках підготовки серії матеріалів про побутову частину життя найбільш ймовірних кандидатів у президенти. Яценюк у цьому сенсі політик №3: за своїм рейтингом - 14,8%, за даними Центру Разумкова, - він лише трохи поступається іншим лідерам - Януковичу і Віталію Кличку.

Янукович, бита цегла і кроти 

Спочатку Кореспондент опинився у невеликій вітальні, прикрашеній квітами, м'якими червоними шкіряними меблями, у кутку - камін, обставлений статуетками і маленькими картинами. 

Будинок опозиційного лідера - це двоповерхова будова: житлова площа - 160 кв. м, а загальна, разом з підвалом, - 298 кв. м. Поруч з основним котеджем - невелика сторожка для охоронців, басейн, сад. Там ростуть сливи, яблука, персики, змонтовано новий дитячий майданчик. Посередині ділянки на 30 соток, яка належить Яценюку, стоїть дерев'яний декоративний місток, у кутку - будинок для гостей на 114 кв. м.

Крім ділянки і будинку у Нових Петрівцях політик володіє трьома квартирами загальною площею 342 кв. м - дві з них знаходяться у Києві, а одна - у Чернівцях. На банківському рахунку у Яценюка - 5,5 млн грн. 

- Я розумію, що коли 80% людей живуть в Україні за межею бідності, не дуже популярно навіть мати будинок на 160 кв. м житлової площі. Але правда для мене дорожче - це моє майно, і я з нього сплатив податки. Цей будинок побудований ще в 2003-2004 роках, коли Януковича в цих краях і близько не було, - з таких слів розпочав екскурсію по своїх володіннях Яценюк. 

Він пригадав, що на момент спорудження будинку тут розростався пустир, а ціна землі була смішною - $300 за сотку. Політик тоді придбав 30 соток. Відразу заклали фундамент, за два місяці вигнали стіни, три місяці зайняли внутрішні роботи. На все про все пішло більше півроку, зі знанням будівельної справи вів розповідь опозиціонер. 

- А що вас не влаштовує в будинку? - поцікавився Кореспондент

Яценюк махнув рукою: 

- Розумієте, я побудував будинок з українських будівельних матеріалів. Підтримую вітчизняного виробника. Тільки вітчизняний виробник не підтримує мене - цегла, якою обкладені стіни будинку і огорожі, обсипається на очах. Це мій біль. 

За його словами, якість цегли не відповідає стандартам - у будинку влітку спекотно, а взимку - холодно . Це створює постійні незручності дружині і двом дочкам, які проживають з політиком . 

- А хто ваші сусіди? Ви з ними спілкуєтеся? 

Яценюк трохи хмурить брови і, киваючи у бік Межигір'я, говорить: 

- Якщо не рахувати одного, самого відомого, то сусіди в основному представники дрібного та середнього бізнесу. (Показує на одну стіну). Там - військовий - відставник. (Палець політика показує у напрямку іншої стіни). Там - якийсь росіянин. Ми вітаємося, але такого щільного спілкування, як, знаєте, в радянські часи між сусідами було, немає. Живемо тихо-мирно. Правда, були у мене пара сусідів, але я їх вигнав. 

- Як це? 

Опозиціонер усміхнувся: 

- Два роки тому на ділянці завелися кроти: рили нори, псували декоративну траву. Так в якийсь момент я розлютився, поговорив з ними, політично надавив на них, і вони зникли.

Перший поверх: вишневий пиріг 

Більшу частину першого поверху будинку Яценюка займає вітальня, у якій навпроти великого шкіряного дивана стоїть плазмовий телевізор. Стіни тут до половини покриті коричневими дерев'яними панелями. Розсувні двері з вітальні виходять у їдальню, далі - прохід до кухні. 

- А ще хтось у будинку живе - з обслуговуючого персоналу, ті, хто тут працює? - цікавитьсяКореспондент

- Нікого. Гувернанток та інших немає. Охорона сидить у будці на в'їзді, щоб, коли ми кудись їдемо, не винесли тут все.

Пропонуючи пройтися по будинку, політик вказує на стіни: мовляв, ось монети під склом, які збирав ще з банківських часів, ось купюри. 

У їдальні на візитерів чекав вишневий пиріг. Яценюк демонстрацію цього витвору кулінарного мистецтва супроводив текстом, що це дружина спекла. Вона у будинку готує. І хоча між подружжям часом трапляються дискусії з приводу їжі, для Яценюка дружина - найкращий кухар. 

- Готувати - моє хобі, так я розслабляюся, - підключається до бесіди Терезія. - Арсеній любить більше рибу, ніж м'ясо, але його улюблена їжа - млинці з яблуками і вишнею. 

Продовжуючи кулінарну тему, Яценюк заходить до крихітної кухні близько 10 кв. м. На плиті стоїть каструля, на столі - миючий засіб, губка, серветки. Видно, що на кухні по-справжньому готують їжу. 

- Невелика кухня, - констатує Кореспондент.

- Так, але що робити, - зітхає Терезія. І з легкою посмішкою продовжує:

- Зате у нас із чоловіком є постійний привід для розмови - про маленьку кухоньку.

Підвал: на випадок війни 

- А що у вас там? - Кореспондент вказує на дерев'яну драбину, яка веде кудись донизу. 

- Це підвал, ходімо туди, - по-господарськи говорить Яценюк, спускаючись по сходах. 

Погляду відкривається невелика кімната з кількома дверима. За однією з них ховаються засіки сімейства Яценюків. Тут на акуратних поличках стоять пакети з крупами, сода , кубики Gallina Blanca, упаковки з цукром, порожні скляні банки для закрутки, консервовані сливи, персики, гриби.

- Малувато запасів, на випадок ядерної війни не вистачить, - зауважує Кореспондент

- Але зате які грибочки! - Яценюк з гордістю бере одну з банок. - Це мені друзі подарували - справжній білий гриб.

- Це покоління, яке жило в голодні 1940-1950-ті роки, купувало більше, ніж могло з'їсти, - їх переслідувало відчуття голоду, - продовжує бесіду Терезія. - Зараз особливої потреби в цьому немає. 

Решта дверей у підвалі ведуть до кімнати з опалювальними бойлерами і в підсобні приміщення.

Другий поверх: книги 

Екскурсія по будинку триває. Тепер сходи ведуть на самий верх - на другий поверх. Першою гостей зустрічає сімейна бібліотека: уздовж стіни на поличках розкладені сотні книг. «Це запаси для розуму та особистого розвитку», - заявляє Яценюк і, як зазвичай, сідає в крісло . 

Навколо нього - різноманітний книжковий світ. «33 стратегії війни», «Майстерність спілкування в будь-якій ситуації», книга соратника - Олександра Турчинова – «Пришестя». А ось російський письменник Сергій Мінаєв – «The тьолки». Далі біографії - від Джефферсона до Клінтона Володимира Печатнова, «Життя Антона Чехова» Дональда Рейфілда. Тут і британський прем'єр Тоні Блер зі своїм «Путем». І багато чого ще - Оксана Забужко, Іван Франко, економічна література. 

- Ось [Уолтер] Айзексон мені навіть автограф залишив у книзі, - Яценюк показує книгу цього автора - Стів Джобс.

- А що ви читаєте зараз? 

- [Барака] Обаму, «Зухвалість надії», я давно закінчив читати, прочитав добірку лауреатів Нобелівської премії, - перераховує опозиціонер. - Нещодавно з'їздив на Львівський видавничий форум - накупив там багато книг сучасних українських авторів. 

- Де читаєте? Тут, у кріслі? 

- І тут теж. Але, якщо чесно, краще місце для читання - це ліжко, - усміхається політик. 

Якщо книга - це їжа для розуму, то ЗМІ - джерело чистої інформації. Найчастіше таким джерелом для Яценюка стають телепередачі CNN, які, на його думку, відрізняються хорошою аналітикою. Також читає він The Financial Times, International Herald Tribune. Дані щодо ситуації в Україні він отримує з Інтернету або щоденних моніторингів, які готують помічники. 

- А де ваш кабінет? Де проводите вільні хвилини? 

- Кабінет я і не планував під час будівництва, - пояснює Яценюк. - Я не розумію, навіщо він мені в будинку, мені кабінетів і на роботі вистачає. Люблю сидіти на веранді в теплі дні і спілкуватися з дітьми, адже бачу їх нечасто. 

Тричі на тиждень опозиціонер знаходить вільний час для занять фітнесом – у центрі «Акваріум», який знаходиться у 15-ти хвилинах їзди від його будинку. Яценюк вважає, що «залізо» забирає негативну енергію, особливо після засідань Ради. 

Екскурсія триває - покинувши бібліотеку, політик веде Кореспондент до інших приміщень другого поверху: тут три спальні, дві ванні кімнати і невеликий коридор. На стіні біля проходу до коридору висить картина - дівчинка, навколо якої у кошику розкладені апельсини. Під картиною - непрацюючий годинник, стара лічильна машинка і мініатюра з банківським службовцем. 

- Картину купили у Ялті у вуличного художника, дівчинка на картині - вилита молодша донька Софійка, - розповідає Терезія Яценюк. Та й коштувала картина, мовляв, недорого, близько 1 тис. грн.

Сад: яблука і знову Янукович 

Вийшовши у двір, Яценюк насамперед звернув увагу на огорожу з цегли, яка розсипається: мовляв, бачите, яка низька якість. Знову нарікаючи на вітчизняні будівельні матеріали, він попрямував в обхід території.

На ходу Кореспондент поцікавився, на якій машині їздить господар. Опозиціонер відповідає бадьоро: у дружини - джип Range Rover, він же сам зараз пересувається на чотирирічному Mercedes-Benz, хоча ще недавно у нього теж був Range Rover. 

- Я його продав і за $80 тис., купив Mercedes-Benz з майже 100-тисячним пробігом, - говорить Яценюк. Він пояснює, що продав «рейндж» вимушено: - Преса джип недолюблювала - видно, журналісти вважають, що якщо джип, то це щось підозріле. Та ще й номери у нього були «блатні» - з трьома сімками. 

За словами політика, він навіть не знає, який номер на машині зараз, а щоб до нього не було претензій, навіть не став тонувати скло. Ніяких мигалок або спецперепусток для ДАІ у нього немає. Опозиціонер вважає, що з точки зору особистої безпеки краще їхати ніким не поміченим, ніж перекривати дорогу, сигналізуючи всім, що їде хтось важливий. 

- За кермом хто - самі чи шофер? А витрата палива яка у машини? - продовжує цікавитисяКореспондент

- У робочі дні їжджу з шофером, а у вихідні - сам, - відповідає Яценюк. - А про витрату скажу: 12,4 л бензину на 100 км, коли сам, і майже 20 л, коли з водієм, - через стиль водіння. 

Показуючи внутрішній дворик, він демонструє басейн, гараж, сторожку, гостьовий будиночок. На приступках останнього стоїть станковий кулемет «Максим». 

- Це мені друзі подарували, так що, якщо що, відбиватися є чим, - жартує політик, погладжуючи дуло легендарної зброї. 

Підійшовши до яблуні, що росте поруч, він зірвав один плід, пропонуючи спробувати «екологічно чистий продукт». Взявши і собі яблуко, Яценюк продовжив екскурсію. «Це - дитячий майданчик, це - газон, для нього купили газонокосарку, щоб підтримувати траву в ідеальному стані», - розмірено розповідає політик, час від часу кусаючи яблуко. 

«У цілому ділянка невелика, але сім'ї вистачає, скаржитися гріх. Кожна сотка землі потребує ретельної уваги, щоб вигляд був хороший», - завершуючи екскурсію відзначає опозиціонер. 

А після, повертаючись у бік Межигір'я, кидає чи то серйозно, чи то жартома: «Не знаю, що він [Янукович] там робить на 140 га і навіщо йому стільки землі? Напевно, щоб оленів або страусів розводити». На цьому і відбувається прощання . 

Але запитання Яценюка може стати продовженням знайомства з побутом мешканців Нових Петрівців : Кореспондент уже звернувся до прес-служби Президента з проханням відвідати Межигір'я, щоб особисто побачити, «що він там робить».