Для стабілізації валютного курсу та економіки загалом потрібне ухвалення в Парламенті наступного етапу економічних реформ

Для стабілізації валютного курсу та економіки загалом потрібне ухвалення в Парламенті наступного етапу економічних реформ

20:00, 27 лютий 2015

Для стабілізації курсу національної валюти та стабілізації економіки загалом необхідне ухвалення в Парламенті  наступного етапу економічних реформ, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам у п’ятницю, 27 лютого.

Глава Уряду підкреслив, що за стабільність національної грошової одиниці несе відповідальність Національний банк: «Але в цілому за економіку відповідають всі, в тому числі й члени Парламенту».

Він наголосив, що для стабілізації курсу національної валюти та стабілізації економіки загалом необхідне ухвалення в Парламенті  наступного етапу економічних реформ – законопроектів щодо програми з Міжнародним валютним фондом. Після цього, підкреслив він, буде прийнято рішення Ради директорів МВФ, отримання першого траншу від МВФ, а також коштів від Європейського банку і інвестиційних банків, і відбудеться «повернення депозитів назад у банківську систему»: «Знову з'явиться ліквідність, знову з'являться долари в банківській системі».

За словами Арсенія Яценюка, після отримання коштів від МВФ «підуть так звані інвестиційні гроші».

Він підкреслив, що  Уряд добився надання для України в цьому році  пакету від Європейського банку реконструкції та розвитку , Європейського  інвестиційного банку та інших міжнародних фінансових інститутів розміром 3,5 мільярда доларів США.

Ці кошти будуть спрямовані на модернізацію української ГТС – «а це українські труби, робочі місця, зменшення витрат при транспортуванні газу і збільшення вартості української ГТС», на інфраструктурні проекти, освіту, медицину, а також будівництво доріг: «Це так само робочі місця, зайнятість українських компаній, які зможуть і працювати, і виплачувати заробітні платні».

Арсеній Яценюк нагадав, що в минулому році Україна отримала 9 мільярдів доларів фінансової допомоги від МВФ і від країн Великої сімки, при цьому за боргами виплатила 14 мільярдів доларів. Прем’єр-міністр підкреслив, що сума боргів держави перед іноземними кредиторами зараз на 4 мільярда доларів менша, ніж рік тому, коли він  обійняв посаду Глави Уряду.

«Усі кошти, які були отримані, ми були змушені віддати по кредитах, які не ми брали -  40 мільярдів доларів взяв колишній режим. І ми змушені були виконувати свої зобов’язання і зменшувати борги держави», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«У цьому році через те, що ми виконали всю програму реформ, яка є в розумінні світової громадськості, США, Європейського Союзу, Міжнародного валютного фонду, - нам вдалося домовитися з МВФ про отримання наступного траншу і розширення програми до чотирьох років», - наголосив він.

Загальний обсяг нової програми з Міжнародним валютним фондом, зазначив Глава Уряду, - 25 мільярдів доларів США: «17,5 мільярда доларів дасть МВФ, 7,5 мільярда – США, Європейський Союз, країни Великої сімки і інші донори».

Ці кошти, наголосив він, не виділяються на виплату пенсій, зарплат, на військовий бюджет: «Гроші видаються Міжнародним валютним фондом і кредиторами виключно на те, щоб Україна не попала в дефолт і виконувала свої зовнішні зобов’язання».

Інша частина коштів, за його словами,  спрямовується в золотовалютні резерви Національного банку України: «Це ті резерви, які Національний банк міг би використовувати для того, щоб стабілізувати національну грошову одиницю».

«Ми в Парламенті проведемо наступний етап економічних реформ, отримаємо стабілізаційну фінансову допомогу від наших міжнародних кредиторів, не допустимо дефолту країни, поповнимо золотовалютні резерви держави і будемо робити все, щоб до Національного банку і до банківської системи відновилася довіра», - наголосив Прем’єр-міністр.