Людина буде платити за газ, який спожила, а не той, який на неї списали

Людина буде платити за газ, який спожила, а не той, який на неї списали

15:26, 29 квітень 2015

Уряд України продовжує приведення норм споживання енергетичних ресурсів для громадянин України у відповідність до фактичного споживання  газу. За результатами аналізу опалювального сезону Кабінет міністрів приймає відповідне рішення, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 29 квітня.

Арсеній Яценюк нагадав, що минулого року Кабінет Міністрів України, вперше майже за десять років, змінив встановлені державні соціальні стандарти у сфері житлово-комунального обслуговування. Для цього, підкреслив він, була проведена велика робота разом із Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID): «Звіт був презентований всій країні».

«У рамках цієї роботи ми зараз переходимо до другого етапу, який ініційований НКРЕ, Урядом і профільним Міністерством, - щодо подальших змін норм споживання енергетичних ресурсів», - наголосив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк повідомив, що була проведена аналітика й відповідний облік фактичного споживання газу громадянами. Він наголосив, що за результатами опалювального сезону приймається рішення привести норми, які нараховуються на громадянина України, у відповідність до тих норм, які фактично споживаються: «Щоб не було, що споживають 10 кубічних метрів газу, а списують 20 кубічних метрів, і навпаки».

Така ситуація, підкреслив він, пов’язана насамперед із тим, що із загального обсягу спожитого газу 93% обліковуються спеціальними приладами у домогосподарствах, а 7% - ні. «Проте ці 7% - це 2,5 мільйона громадян, які, як правило, проживають у квартирах і споживають дуже малий обсяг газу», -  пояснив він.

Прем’єр-міністр  також повідомив, що це рішення Уряду стимулюватиме облгази якомога швидше встановлювати прилади обліку. «І на цьому дискусія вся буде завершена. Скільки в тебе на лічильнику є – за стільки і заплатив», - наголосив Арсеній Яценюк.

Якщо облгаз не захоче встановлювати лічильники за власні кошти, розрахунок з такими облгазами буде за нормами споживання, які встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до закону, - пояснив він.

Арсеній Яценюк звернувся до НКРЕ разом із профільним Міністерством роз’яснити облгазам ідеологію такого рішення Уряду: «Ми будемо наполягати на одному - людина буде платити за те, що спожила, а не те, що на неї списали».

Він звернувся до Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина та керівника НКРЕКП Дмитра Вовка, аби норми були переглянуті таким чином, "щоби найменш соціально захищені не сплачували більше". «Порахувати все і довести до відома громадян. Норма переглядається тільки з тієї точки зору, що соціально незахищені верстви населення не підпадають під перегляд цієї норми, і їм далі постачається дешевий газ», - доручив Глава Уряду.

Він звернувся також до Міністра соцполітки Павла Розенка контролювати щодня процес надання житлово-комунальних субсидій: «Люди отримали заяви, декларації, тепер нам треба дивитися, яким чином наша бюрократія опрацьовує ці заяви і декларації».

Арсеній Яценюк повідомив, що у профільному комітеті Верховної Ради готові допомогти в цьому питанні.

Він також запропонував підключити і народних депутатів України. «Щоб вони не брехали народу України про дешевий газ, думаючи, що, може, виграють місцеві вибори. Щоб говорили правду, що є правильні реформи, зроблені правильні речі, і треба тепер довести це все до пуття. Щоби той, хто потребує допомоги від держави, її отримав. А той, хто опалює тисячу кубічних метрів газу в елітному будинку, не отримував дешевого газу. Все, халява закінчилася. Хто потребує, тому держава дасть. Хто має маєтки на мільйони доларів і користується дешевою соціальною нормою, більше не буде користуватися цим», - заявив Глава Уряду.