ГПУ та МВС просять суд арештувати 500 млн кубометрів газу, які належать компаніям Фірташа-Льовочкіна

ГПУ та МВС просять суд арештувати 500 млн кубометрів газу, які належать компаніям Фірташа-Льовочкіна

15:36, 29 квітень 2015

Міністерство внутрішніх справ України розпочало кримінальне провадження щодо розтрати державного майна колишніми службовими особами НАК «Нафтогаз України» у змові з компаніями групи Фірташа-Льовочкіна «Ostchem», в результаті якої державі завдано збитків на 5,7 мільярда гривень. Про це на засіданні Уряду в середу, 29 квітня, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

За словами Глави Уряду, Генеральна прокуратура України і Міністерство внутрішніх справ України звернулися до суду з клопотанням про арешт 500 мільйонів кубічних метрів газу, «які належать боржникам групи Фірташа-Льовочкіна перед українською державою на загальну суму близько 4,3 мільярда гривень».

«Сподіваюся, що суд в найкоротші терміни прийме законне рішення», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що йдеться про «мільярдні розкрадання олігархічною групою імені Фірташа-Льовочкіна, яка сиділа, як вампіри, на НАК «Нафтогаз України» протягом десятиліття».

Він звернувся до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова взяти розслідування справи під особистий контроль і «вжити всі заходів для арешту майна і повернення коштів у Державний бюджет України».

Глава Уряду також доручив профільному Міністерству разом із НАК «Нафтогаз України» терміново вжити заходів до претензійно-позовної роботи і стягнення всіх заборгованостей цієї групи на користь НАК «Нафтогаз України», «в тому числі й за рахунок майна, яке належить цій олігархічній групі».

До таких компаній, нагадав Арсеній Яценюк, належать «Рівнеазот», «Азот», концерн «Стірол», Сєверодонецьке об'єднання «Азот» «та інші компанії, які ви знайдете з тією метою, щоби припинити грабування держави і притягнути до відповідальності тих, які протягом десятиліть наносили мільярдні збитки українському енергетичному сектору».

Арсеній Яценюк також нагадав, що вдалося позбутися посередників на енергетичному ринку  і зараз діють прямі контракти з компаніями Statoil,  Royal Dutch Shell, RWE, EON, Gaz de France: «Сьогодні у нас вже немає чорних ділків на газовому ринку».

Глава Уряду зазначив, що учасники енергетичної панелі  Міжнародної конференції на підтримку України, яка пройшла вчора в Києві, «відзначили і прозорість українського енергетичного сектору, і правильні кроки для ефективності реформ в українському енергетичному секторі».