Арсеній Яценюк вимагає від Міністра енергетики внести до Парламенту законопроект, який знищує монополію при підключення до електричних мереж

Арсеній Яценюк вимагає від Міністра енергетики внести до Парламенту законопроект, який знищує монополію при підключення до електричних мереж

14:28, 20 травень 2015

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від Міністра енергетики та вугільної промисловості України невідкладно погодити і внести до Парламенту проект закону, приводить до європейських стандартів процедуру підключення до електричних мереж і демонополізує цей ринок. Про це Глава Уряду заявив на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 20 травня.

Глава Уряду назвав монополію на енергетичному ринку при підключенні до електричних мереж «однією з основних проблем».

Він нагадав, що півроку тому дав доручення Міністру енергетики та вугільної промисловості України разом із Національною комісією з регулювання енергетики і комунальних послуг вирішити це питання.

«За півроку енергетичні компанії знову заробили цілу купу грошей, тому що вони монопольно володіють правом підключення і мають монопольні завищені тарифи. А питання не зрушилося на жоден крок. Це неприпустимо», - наголосив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що відповідний проект закону «з'явився сьогодні вранці, хоча повинен був з'явитися півроку»: «Більше того - проект закону не погоджений ніким».

«Вимагаю від Міністра енергетики невідкладно погодити і внести до Парламенту проект закону, який спрощує і приводить до європейських стандартів процедуру підключення до електричних мереж, - і демонополізувати цей ринок», - підкреслив Глава Уряду.

Він повідомив, що цього тижня представить керівника Антимонопольного комітету України: «Думаю, що разом із новим керівником Антимонопольного комітету України ми визначимо ключові цілі демонополізації і деолігархізації країни. Але при цьому ключові монополії знаходяться в першу чергу в енергетичному секторі».

Арсеній Яценюк також повідомив, що на сьогоднішньому засіданні Уряд України розглядає фінансові плани двох ключових енергетичних компаній – «Енергоатом» та «Укренерго».

Він нагадав, що чотири місяці тому дав доручення Державній фінансовій інспекції і звернувся до органів прокуратури та Служби безпеки України розпочати розслідування щодо діяльності компанії «Енергоатом»: «Очікую результатів фінансової перевірки і результатів розслідування діяльності цієї компанії».