Вітання учасникам II Всесвітнього конгресу кримських татар Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка

Вітання учасникам II Всесвітнього конгресу кримських татар Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка

15:42, 01 серпень 2015

Щиро вітаю представників кримськотатарського народу, які зібралися на свій ІІ Всесвітній конгрес.

Кримський народ – народ не чисельний, але великий. Великий своєю вірою і незборимістю. Великий своєю непоступливістю злу. Сьогодні на цей народ дивиться цілий світ. Бо кримські татари не погоджуються і ніколи не погодяться з анексією своєї Батьківщини. Вони щодня протестують проти окупації Криму Російською Федерацією, проти замаху Кремля на сучасний світоустрій і систему глобальної безпеки. 

Від Уряду України і від себе особисто хочу запевнити кримськотатарський народ, його глибокошанованих лідерів Мустафу Джемільова та Рефата Чубарова: український народ з вами. Україна гарантує захист і реалізацію невід’ємного права на самовизначення  кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави; наша держава визнає Меджліс як повноважний орган кримськотатарського народу.

Сьогодні з кримськотатарським народом Туреччина, у столиці якої проходить ваш Всесвітній конгрес, з ним увесь вільний світ, який не може почуватися безпечним доти, поки Крим лишається вкраденим у народу, що носить його ім’я. За цей злочин доведеться відповідати. Доведеться відповідати за викрадення і вбивства кримських татар, за переслідування членів Меджлісу кримськотатарського народу, за глум над його історичною пам’яттю, за масові обшуки в мечетях і образу релігійних почуттів.

Світ ніколи не змириться з окупацією Криму, з спробами зруйнувати міжнародне право, з порушенням всіх принципів Заключного акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі, 40-річчя підписання якого відзначається саме сьогодні.

 Приєднуюсь до слів підтримки і солідарності, які лунають нині на адресу кримськотатарського народу з усіх куточків Землі і бажаю його представникам – делегатам Конгресу плідної роботи

Арсеній Яценюк