Арсеній Яценюк зустрівся з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

Арсеній Яценюк зустрівся з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

18:55, 16 вересень 2015

У середу, 16 вересня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрівся з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Він висловив вдячність предстоятелям церков та керівникам релігійних організацій: «Дякую за ту велику справу, за духовну справу, яку ви зробили. Ви своїм словом, своєю молитвою і підтримкою дали можливість Україні вистояти».

Говорячи про державно-церковні відносини, Глава Уряду зазначив, що за останній рік у цій сфері було зроблено те, чим не займалися протягом попередніх 20 років.

Зокрема, нагадав він, прийнято рішення про створення капеланської служби: «Ми фактично започаткували військове духовенство. Зараз його треба розповсюдити на Національну гвардію, на інші військові підрозділи».

Арсеній Яценюк звернувся до членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, «щоби наші військовослужбовці, наші вояки мали можливість прийти, помолитися, сповідатися і отримати духовну підтримку від української церкви».

Крім того, було законодавчо оформлене тюремне капеланство: «Вашим словом і вашою молитвою це також допоможе поверненню людини на правильний шлях».

Вирішено також низку питань в освітній сфері. Арсеній Яценюк нагадав, що релігійні організації отримали право створювати загальноосвітні навчальні заклади. Крім того, було прийнято рішення щодо можливості визнання державою дипломів духовних навчальних закладів: «Вони тепер можуть пройти ліцензування в освітній діяльності і акредитацію відповідної освітньої програми».

Арсеній Яценюк також нагадав, що Богослов'я нарешті, як і в усьому цивілізованому світі, визнано науковою дисципліною: «Це такий принциповий розрив з совєтчиною, як і повалення пам’ятників совєтським ідолам».

Визначено також місце курсів духовно-морального спрямування в українській школі, які проходитимуть у 5-6 класах.

Стосовно економічного аспекту, Глава Уряду нагадав, що для релігійних організацій встановлені спеціальні тарифи на енергетичні ресурси. Будівлі релігійних організацій також вилучені з переліку об’єктів, з яких стягується податок на нерухомість.

«Це короткий звіт того, про що ми домовлялися і що зроблено. І я розумію, що нам треба зробити ще набагато більше», - зазначив Арсеній Яценюк.

Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій висловили підтримку курсу Уряду на послідовне розв’язання проблем державно-церковних відносин. Церковні ієрархи та релігійні лідери у своїх виступах наголошували, що вони не лише молитвою та словом, але й справами зміцнюють обороноздатність країни, бойовий дух її воїнів, надають велику допомогу найбільш незахищеним верствам населення. Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій висловили конкретні побажання, спрямовані як на гармонізацію державно-церковних відносин, так і на піднесення суспільної моралі, розвиток економічного життя, покращення взаємин між громадянами України різних культурних і етнічних традицій.

Наприкінці зустрічі Прем’єр-міністр зазначив, що «люди потребують і слова, і молитви, і підтримки. І, основне, люди потребують віри. І від кожного з  нас, у першу чергу від вас, залежить, як ми будемо далі йти».

«Незалежно від того, до якої церкви хтось ходить, якою мовою спілкується, де проживає - але наша нація вступила у складну боротьбу, і в цій боротьбі ми маємо тільки одну можливість і один шанс – виграти. У нас просто немає ніяких інших варіантів. Виграти спільно», - підкреслив Арсеній Яценюк.