Очікуємо, що Єврокомісія почує позицію членів ЄС, і Північний потік-2 не буде побудований

Очікуємо, що Єврокомісія почує позицію членів ЄС, і Північний потік-2 не буде побудований

17:40, 27 листопад 2015

«Десять країн-членів Європейського Союзу сьогодні підтримали Україну і виступили з жорсткою критикою щодо будівництва Північного потоку. Ми очікуємо, що Європейська комісія почує позицію наших європейських партнерів, і що цей проект не буде побудований», - наголосив Арсеній Яценюк на засіданні антикризового енергетичного штабу в п’ятницю, 27 листопада.

Глава Уряду підкреслив, що сьогодні десять країн-членів Європейського Союзу «жорстко виступили проти будівництва Північного потоку». Арсеній Яценюк нагадав, що вперше це питання було піднято ним на спільній прес-конференції разом із Прем'єр-міністром Словаччини.

«Наша позиція - дуже чітка: будівництво другої гілки Північного потоку є антиукраїнським і антиєвропейським проектом», - наголосив він.

Мета цього проекту, підкреслив Глава Уряду – «позбавити Україну як транзитних потужностей, так і близько 2 мільярдів доларів США плати за транзит»: «Мета цього проекту – це посилення російської газової монополії на європейському енергетичному ринку».

Глава Уряду підкреслив, що Україна є однією з основних держав-транзитерів: «Наші потужності дозволяють транзитувати до країн-членів Європейського Союзу більше 120 мільярдів кубічних метрів газу. У нас найбільш великі газові сховища в Європі».

В Україні, нагадав він, ухвалений закон, який дає можливість європейським і американським компаніям взяти безпосередню участь в модернізації і управлінні українською газотранспортною системою.

«Ми є Європейським Союзом повинні не на словах, а на ділі, в тому числі і через участь європейських компаній в українській газотранспортній системі, будувати єдину енергетичну політику Європи, де Росія не буде мати монопольного впливу, який вона мала протягом останніх декількох десятиліть», - підкреслив Арсеній Яценюк.