«Круглий стіл» погано вміщується в квадратній тюремній камері, – Арсеній Яценюк

«Круглий стіл» погано вміщується в квадратній тюремній камері, – Арсеній Яценюк

20:15, 09 грудень 2013

«Круглий стіл» дуже погано вміщується у квадратній тюремній камері. Сюди декілька тисяч «беркутівців» і внутрішніх військ приїхало - так нас Віктор Янукович запрошує на «круглий стіл». І повістки ще надійшли до Генпрокуратури з викликами на допит», - сказав Арсеній Яценюк на брифінгу в Штабі національного спротиву, коментуючи заяву президента щодо «круглого столу» між владою і опозицією.

Арсеній Яценюк наголосив, що опозиція «залишалась і залишається на позиції, що є позицією українського народу, який зібрався на Майдані»: «Звільнити тих, кого незаконно засудили як активістів Майдану, порушити справи проти тих, хто зараз ходить у міліцейській формі, а фактично виконували незаконні накази і били людей, відставити тих, хто безпосередньо брав участь у цьому - це уряд».

Він повідомив, що зараз працівники спеціальних підрозділів витісняють мирні пікети і мирну демонстрацію: «Зараз змістили і побили вже один із пікетів».

«Ми хочемо офіційно заявити: наша позиція була наступна - ми не б'ємо ні одного міліціонера, ми не застосовуємо силу, у нас немає жодної зброї, у нас немає жодних спеціальних засобів. Ми - мирний пікет і ми тримаємо цей пікет», - наголосив він.

«Якщо працівники правоохоронних органів застосовуватимуть силу по відношенню до мирних громадян – це буде мати непередбачувані наслідки», - сказав Арсеній Яценюк.

Що стосується звільнення проїзду для Віктора Януковича на Банкову, Арсеній Яценюк наголосив, що пікети майданівців проходять по всьому центру: «Але приходити на роботу пішки може кожен, і так прийшли на роботу в уряд. Треба було б, щоб президент пройшовся пішки, якщо йому треба зустрітися із заступником державного секретаря США».

Арсеній Яценюк також повідомив, що заступник державного секретаря США завтра о 10:30 прибуде до Штабу національного спротиву на Майдані. «У середу до нас приїжджає Кетрін Ештон - основна людина в зовнішньополітичному відомстві ЄС».

«Це означає, що, в принципі, їхній перший сценарій, який вони хотіли  застосувати – сценарій побиття і силового розгону, поки що не реалізовується. Є другий сценарій – це витіснення мирних демонстрантів. Ми зараз ідемо розібратися, що там на пікетах», - сказав Арсеній Яценюк.