Для залучення інвестицій необхідні прозора приватизація, продовження дерегуляції, завершення судової реформи та створення ДБР

Для залучення інвестицій необхідні прозора приватизація, продовження дерегуляції, завершення судової реформи та створення ДБР

12:51, 05 лютий 2016

Для залучення інвестицій до України необхідна чесна і прозора приватизація, продовження процесу дерегуляції, завершення судової реформи та створення Державного бюро розслідувань, - підкреслив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю, 5 лютого, під час години запитань до Уряду в Парламенті.

Глава Уряду підкреслив, що залучити інвестиції до України можна «тільки тоді, коли Україна далі буде знаходитись в програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом»: «Це означає, що нам треба далі буде приймати закони, необхідні для конкретного плану економічних реформ, відображених в нашому меморандумі. Це наші зобов’язання і наше бачення економічного плану як української держави».

«Наше завдання – це провести чесну і прозору приватизацію», - підкреслив Арсеній Яценюк, наголосивши, що стратегічні об'єкти не підлягатимуть приватизації. За його словами, необхідно приватизувати ті компанії, де «сидять чи політичні призначенці минулої чи нової влади, і через суди чи через будь-що далі будуть контролювати ці об'єкти».

Глава Уряду підкреслив, що така перша чесна і прозора приватизація повинна відбутися на Одеському припортовому заводі.

Арсеній Яценюк звернувся до парламентаріїв підтримати відповідні зміни до законодавства про приватизацію.

Для покращення інвестиційного клімату необхідне також ухвалення урядових законопроектів щодо реформи Державної фіскальної служби України, що дасть змогу змінити «систему адміністрування і відношення до українського бізнесу» та побороти корупцію в ДФС.

Уряд, зокрема, пропонує ліквідувати податкову міліцію і створити на її базі Службу фінансових розслідувань.

Арсеній Яценюк висловив вдячність Парламенту за підтримку кількох пакетів законів щодо дерегуляції. Водночас він наголосив на необхідності ухвалити низку законопроектів, які, зокрема, стосуються підвищення позиції України в рейтингу Doing business: «Ми це не зробили в минулому році з незрозумілих причин. Зараз необхідно провести низку законодавчих змін, починаючи з системи підключення до електромереж і закінчуючи системою реєстрації підприємств, для того щоб покращити наші показники».

Глава Уряду нагадав, що Кабінет Міністрів передав повністю всі повноваження з призначення керівників держкомпаній «від Міністрів, Уряду чи Прем'єра під номінаційний комітет, який переданий безпосередньо під Міністерство економіки України».

«Топ-60 державних компаній будуть перепризначені виключно через незалежний номінаційний комітет. Так само, як ми зробили по НАК «Нафтогаз України». НАК «Нафтогаз» зараз стає повністю незалежною компанією - від Уряду, чи від Міністра енергетики, чи будь-кого іншого», - наголосив Арсеній Яценюк.

Необхідними для покращення інвестиційного клімату Глава Уряду назвав зміни в судовій і правоохоронній системі, що лежать поза межами повноважень Уряду: «Якщо правоохоронна система спеціальних органів далі буде використовуватись, щоби проводити замовні обшуки чи відкривати замовні кримінальні справи, то жоден інвестор не прийде. Якщо суди далі будуть корумповані, так само жоден інвестор не прийде».

«Ми з вами в поточному році повинні завершити судову реформу нарешті створити Державне бюро розслідувань, призначити туди керівника, відібрати в органів прокуратури функцію слідства і дати можливість новому правоохоронному органу працювати так, щоб він не лякав інвесторів, а переслідував злочинців», - підкреслив Арсеній Яценюк.