10 хвилин із Прем'єр-міністром

10 хвилин із Прем'єр-міністром

18:51, 01 листопад 2015

Всім доброго вечора!

Пропоную сьогодні поговорити про теми, які турбують всіх, - тема газу, тема тарифів, тема субсидій і тема бюджету наступного року.

Розпочну з газу. У наших газових сховищах зараз є 17 мільярдів кубічних метрів газу. Це дещо більше, ніж навіть в минулому році. Для того, щоби купити 17 мільярдів газу, ми отримали кредити і на ці кредити купили газ вдвічі дешевше, ніж купували раніше за сумнозвісним газовим контрактом. Раніше ми платили майже 500 доларів, зараз ми сплачуємо 250 доларів.

Для того щоб завершити опалювальний сезон успішно, нам необхідно ще додатково по імпорту закупити майже 5 мільярдів кубічних метрів газу. І для цього ми також отримали додаткові кредити, щоби пройти зиму з необхідною кількістю газу і з теплом в кожній домівці.

Тепер дуже важливо, щоб кожен з нас економно використовував енергетичні ресурси країни. Урядом було прийнято рішення щодо запровадження так званої соціальної норми. Кожна сім'я, яка використовує природний газ для опалення власної оселі, отримує соціальну норму 200 кубічних метрів газу на місяць за ціною, яка вдвічі менша ніж ринкова ціна газу, а саме за ціною 3600 гривень, а не 7188 гривень.

Ми провели аналіз обсягів споживання природного газу в будинках, в середньому які опалюють 76 квадратних метрів площі. Це складає протягом опалювального сезону 1218 кубічних метрів газу. Уряд прийняв рішення змінити систему надання соціальної норми.

Ітак, як було раніше? Раніше ви отримували 200 кубічних метрів газу на місяць. І якщо, наприклад, ви зекономили і спожили в жовтні місяці не 200, а 100 кубічних метрів газу, то зекономлених 100 кубічних метрів газу у вас просто згорало, і ви не мали можливості їх перекласти, наприклад, на листопад, на грудень чи на інший місяць.

Зараз Кабінет Міністрів прийняв наступне рішення. Ми виділяємо не 200 кубічних метрів газу на місяць, а виділяємо на кожну домівку 1200 кубічних метрів газу на весь опалювальний сезон, тобто на шість місяців. І це дає можливість в теплі місяці, коли споживання газу буде менше, зекономити необхідний обсяг газу, і в той місяць, коли температура буде нижча і треба буде більше використовувати газу, використати за найдешевшою ціною зекономлений обсяг газу в попередньому місяці або протягом опалювального сезону.

Тепер декілька слів про централізоване опалення. Як у нас зараз відбувається? Яка б не була температура на вулиці, батареї червоні, вікна відкриваємо, і рахунки отримуємо за те, що опалюється атмосфера. Чому так відбувається? Тому що теплокомуненерго зацікавлене в тому, щоб спалити якомога більше газу і виставити вам якомога вищий рахунок.

Що пропонує Уряд? Уряд пропонує прив’язати рахунок, який ви отримуєте, до температури зовнішнього повітря. І це повинно стати відповідальність теплокомуненерго, зменшувати обсяги споживання природного газу, зменшувати температуру теплоносія і відповідним чином зменшувати рахунок за опалення вашої квартири, а не опалювати атмосферу за ваші гроші. І зараз ми працюємо в робочій групі, щоб прийняти відповідну постанову Кабінету Міністрів України.

А зараз давайте я вас проінформую про субсидії. Вкотре нагадаю. В минулому році у нас оформило субсидії 450 тисяч українських родин. В цьому році кожен третій українець вже отримує субсидії від держави. Субсидії на покриття вартості житлово-комунальних послуг. Після початку опалювального сезону я попросив міністерства, щоб подали мені конкретні цифри перерахунку субсидій. Тому що одна субсидія була призначена в неопалювальний сезон, а інший розмір субсидії призначається, коли розпочався опалювальний сезон.

І от поділюся з вами деякими довідками про перерахунок субсидій. Місто Суми. Сім'я має 64 квадратних метри. Субсидія в неопалювальний сезон була призначена 344 гривні. Після початку опалювального сезону сім'ї розрахували субсидію і тепер вона складає 1805 гривень.

Тепер сільська місцевість. Ми так вибірково брали. Вінницька область, село Козятин. У родини опалювана площа 51,3 квадратних метра. В неопалювальний сезон ця родина отримувала субсидію від держави 115 гривень. Коли почався опалювальний сезон, держава перерахувала субсидію, і зараз ця родина отримує 2252 гривні.

І таких є 3,8 мільйона українських родин. Ми очікуємо, ще близько 1 мільйона українських сімей звернеться за субсидіями. І для того, щоб ці субсидії оформлялися набагато швидше, без довідок і без додаткових перерахунків, два дні тому Кабінет Міністрів України прийняв рішення, за яким субсидії, які були нараховані в неопалювальний період, автоматично перераховуються на опалювальний період, без подання додаткових заяв, декларацій і будь-яких довідок.

Ми повинні зробити Україну протягом 10 років повністю енергонезалежною державою. Ми повинні позбутися газової залежності від Російської Федерації. І саме тому ми проводимо реформи в енергетичному секторі, як і в тарифоутворенні, так і в запровадженні широкої програми субсидій, так і ми розгорнули програму енергоефективності. Так звані теплі кредити. Теплі кредити, частина з яких компенсовується за рахунок коштів державного бюджету. Якщо ви берете кредит або на котел, або на утеплення будинку, або на нові вікна, то держава компенсовує від 20 до 60% такого кредиту. І ми вже про це з вами раніше говорили.

Так от, зараз я вам скажу цифри. Загалом видано кредитів більше ніж на 800 мільйонів гривень. 60 тисяч українських родин вже зараз поміняли котли, утеплили квартири, замінили вікна і зробили все для того, щоб платити менше по порахунку і використовувати менше газу. І ми далі будемо продовжувати цю програму.

Перед нами стоїть дуже багато завдань щодо продовження реформ в країні. І для цього необхідна політична єдність і політична відповідальність.

З наступного тижня почне роботу Верховна Рада України. На порядку денному Парламенту стоять доленосні закони для української держави. Нам треба прийняти бюджет на наступний рік. І позиція Уряду полягає в наступному: бюджет повинен прийматися одночасно з податковою реформою, а не навпаки.

Друге. Нам необхідно завершити прийняття законів щодо запровадження безвізового режиму для громадян України з метою поїздок до Європейського Союзу.

Третє. Нам потрібно на кінець-то розпочати процес прозорої і чесної конкурентної приватизації в країні.

Четверте. Нам необхідно прийняти нову радикальну судову реформу в Україні.

П’яте. Нам необхідно позбавити Генеральну прокуратуру функцій слідства і створити нове незалежне Державне бюро розслідувань.

І таких пріоритетних завдань в нашої держави є надто багато. І від наших спільних дій залежить наш подальший успіх. Чим сильніші ми, чим більш ми об'єднані і впевнені в правильності наших кроків, тим кращий результат буде для країни і для кожного українця.

До наступних зустрічей.