10 хвилин із Прем'єр-міністром

10 хвилин із Прем'єр-міністром

18:52, 16 серпень 2015

Щиро вітаю всіх!

На вулиці ще літо, але прийшов час поговорити про зиму: як ми з вами переживемо зиму, як забезпечимо тепло в наших оселях і як зробимо так, щоби рахунки за житлово-комунальні послуги були менші. Вкотре нагадаю: Україна споживає неймовірні обсяги енергії. Погляньте на Польщу. Польська економіка втричі більша, ніж українська, але споживання газу – втричі менше, ніж Україна. Тому час опалювати атмосферу пішов у минуле. Зараз нам необхідно зробити конкретні і дієві кроки для того, щоб як можна менше використовувати газу, електричної енергії і інших видів пального.

Що пропонує Уряд зробити для кожної оселі і для кожного громадянина країни? Ви знаєте про те, що у нас система опалення ще побудована за радянські часи. І це ж і стосується наших будинків. Це старі пострадянські проекти. І для того, щоби ми споживали менше газу і менше енергії, в першу чергу нам необхідно провести енергетичну модернізацію. Що це означає? Перше – нам треба поміняти котли. Котли, які багато споживають газу, котли, які погано обігрівають оселю, і котли, завдяки яким рахунки приходять дуже великі за обсяг спожитого природного газу.

З боку Уряду прийнято декілька рішень. Перше рішення – це те, що якщо ви хочете поміняти котел в своєму будинку, ви можете прийти до державного банку Ощадбанк або до Укргазбанку, отримати кредит, і держава компенсує вам 20% від вартості такого котла. Зразу. Тобто, ви отримали кредит – і 20% компенсації ви отримали з державного бюджету. Таким чином, цей котел на 20% для вас дешевший.

Коли ви поставили цей котел, ми порахували на прикладі одного будинку в Хмельницькій області, який має 90 квадратних метрів, економія кожного місяця на новому котлі складає в середньому 700 гривень. Тобто, на 700 гривень треба буде платити менше за спожиту енергію, ніж тоді, коли ви платили при старому, дуже неефективному котлі.

Друге. Треба утеплити будинок. І для цього ви також можете прийти до Ощадного банку чи доУкргазбанку і отримати кредит. На утеплення будинку компенсація буде 30%. Ви отримали кредит – держава вам зразу компенсувала 30% на те, щоб поміняти вікна, на те, щоби зробити вашу оселю теплішою. І відповідно ви будете менше використовувати енергії і менше платити по рахунку за житлово-комунальні послуги.

Тепер четверте. У нас є багатоквартирні будинки, і це одна з найбільших проблем, тому що це все – старі радянські проекти. Тоді ніхто не рахував ні вартість газу, ні вартість нафти. Сьогодні прийшов час не просто рахувати, але дуже ощадливо відноситися до дорогої енергетики в світі.

Саме тому ми запропонували четвертий варіант кредиту. Ви збираєте всіх мешканців вашого багатоквартирного будинку, створюєте ОСББ, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. Приймаєте рішення, щоби утеплити весь будинок. Йдете до Ощадного банку чи до Укргазбанку, і державакомпенсовує 40% на утеплення вашого багатоквартирного будинку.

Ми пішли далі. І ті особи, яким призначені субсидії, у тому випадку, якщо вони приймають рішення замінити чи то котел, чи то утеплити власний будинок чи квартиру, отримують компенсацію 70%. Тобто, та людина, якій призначена субсидія, може звернутися до Ощадного банку чи до Укргазбанку і отримати 70% компенсації від держави на придбання чи то котла, чи матеріалів для утеплення власної квартири чи будинку.

Тобто, держава взяла на себе відповідальність щодо часткової компенсації за придбання чи то котла, чи то утеплення будинку або квартири. У вас виникне природне питання: а що робити з процентами? Тому що проблема банківського сектору в Україні – доволі високі проценти. І тут ми пішли на співпрацю з органами місцевого самоврядування. Вже 5 областей і 12 міст, наприклад, Львів, підписали програми і відшкодовують процентну ставку для тих громадян, які пішли до банку, отримали компенсацію від держави на придбання котла чи на модернізацію свого житла, і додатково отримують з місцевих бюджетів компенсацію і відшкодування по процентним ставкам на кредити, які отримані виключно наенергомодернізацію.

Місцеві бюджети мають гроші. Саме завдяки децентралізації доходи місцевих бюджетів по Україні зросли на 40%. Звертайтесь до ваших мерів міст і до місцевих депутатів з тим, щоби на відповідних місцевих рівнях були запроваджені програми по відшкодуванню процентних ставок по тим кредитам, які ви берете на заміну котла, які ви берете з тією метою, щоб у вашій хаті було тепло. Тим більше, перед місцевими виборами, переконаний, що ради дуже швидко будуть приймати відповідні рішення.

Будь-яка реальна реформа чи реальні зміни доволі скептично сприймаються на першому етапі. Так було і з нашою програмою по кредитам на енергоефективність. Ми починали з того, що протягом місяця максимум видавали 100-140 кредитів. Зараз ця цифра дійшла до 7 тисяч кредитів кожного місяця, і вона постійно зростає.

Тому Уряд має кошти на відшкодування вартості придбання котлів і на енергомодернізацію ваших квартир. Звертайтесь, будь ласка, до Ощадбанку з тією метою, щоб отримати кредит. І звертайтесь до органів місцевого самоврядування з тією метою, щоб отримати відшкодування по процентам на цей кредит.

В чому є економічна вигода для кожної вашої родини від того, що ви купите нового котла і утеплите власну квартиру? В першу чергу, звичайно, це в середньому на 50% зменшує рахунок за житлово-комунальні послуги. Але є ще одна дуже серйозна перевага. Ви утеплили свій будинок, потратили в середньому 5% від вартості будинку на те, щоб провести утеплення. А потім прийняли рішення, наприклад, його продати або просто прицінитися на ринку, скільки стала коштувати ваша квартира чи будинок на ринку. І з'ясовується, що вартість будинку виростає не на 5%, яких ви потратили на утеплення, а на 20%. І це цифри не зі стелі, це цифри з реального життя. Таке відбулося, наприклад, у Луцьку, який один з перших почав програму енергомодернізації. І люди зрозуміли, що це просто вигідно для кожної родини і для кожної сім'ї.

З недовірою відносилися не тільки до програми енергоефективності, але й до основної державної програми по допомозі малозабезпеченим громадянам країни в оплаті за житлово-комунальні послуги. Це програма субсидій. Минулого року 450 тисяч українських сімей отримували субсидію. Зараз більше 2 мільйонів українців вже повірили в те, що держава реально допомагає заплатити рахунок за житлово-комунальні послуги. І українські родини безпосередньо з державного бюджету отримують компенсацію за рахунки на газ, електроенергію, воду і житлово-комунальні послуги в цілому.

Очікую, що до початку опалювального сезону Україна призначить 4,5 мільйона субсидій для українських сімей. Практично кожен третій українець отримає субсидію. Нагадаю, всі бюрократичні перепони зняті. Ми максимально спростили декларацію. Не треба бігати ні за жодними довідками, не потрібно вказувати власний дохід, немає жодних штрафів і іншої відповідальності за неправильно заповнену заяву.

Ми до 1 вересня розішлемо знову бланки заяв, декларацій і роз'яснювальний лист від Уряду України. Будь ласка, отримуйте ці заяви і звертайтесь до органів соціального забезпечення з тим, щоби вам була призначена субсидія. В бюджеті є гроші для кожної родини, яка потребує допомоги держави в компенсації за високі енерготарифи.

Шановні українські родини! Щоб рахунок за житлово-комунальні послуги був менший, а у наших оселя було тепліше, треба утеплювати будинки, квартири, міняти котли, оформляти субсидії за житлово-комунальні послуги. Давайте це робити.

До наступних зустрічей!