Росія має нести відповідальність за невиконання не лише «Мінська», а й Великого договору і Статуту ООН

Росія має нести відповідальність за невиконання не лише «Мінська», а й Великого договору і Статуту ООН

16:59, 18 лютий 2017

«Обстріли, які здійснюють російські війська по Авдіївці, - це і є відповідь на те, хто не виконує «Мінськ». Можна вести багато дискусій, який порядок виконання «Мінська»,  але факти наступні: Росія обстрілює українську територію, Росія вбиває українців.  Росія повинна нести відповідальність за невиконання не тільки «Мінська», але й Великого договору між Україною і Росією, Статуту Організації Об'єднаних Націй, невиконання базових принципів функціонування цього світу» - наголосив лідер партії «Народний фронт» в інтерв’ю журналістам в рамках Мюнхенської Безпекової конференції у суботу, 18 лютого.

Арсеній Яценюк нагадав, що в той час, коли він перебував на посту Глави Уряду, діяв так званий Женевський формат переговорів - Сполучені Штати, Європейський Союз, Україна і Росія як агресор проти України. Потім від цього формату відійшли. І зараз є Мінський формат. Мені «Женева» подобається більше, ніж «Мінськ».

Він підкреслив роль у Мінському форматі персонально федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель: «Вона стоїть на правильній позиції і фактично сьогодні захищає не формат, адже мова вже зараз не йде про формат, - вона захищає зміст і суть цих угод». 

Суть Мінських домовленостей, наголосив лідер «Народного фронту», - припинення вогню, відведення військ, відновлення кордону і відновлення територіальної цілісності української держави. 
Відповідаючи на запитання журналіста щодо можливих подальших кроків нової адміністрації США, Арсеній Яценюк підкреслив: «Ще декілька місяців тому мало хто очікував, що президент Сполучених Штатів змінить риторику і по відношенню до Росії, і по відношенню до Криму. Він особисто заявив про те, що Крим незаконно анексований Російською Федерацією». 

«Я переконаний, що Сполучені Штати як підписант Будапештського меморандуму повинні зробити подальші кроки для відновлення територіальної цілісності і для захисту вільного світу», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Нагадаємо, Арсеній Яценюк бере участь у Мюнхенській Безпековій конференції, що проходить 17-19 лютого. На запрошення організаторів конференції сьогодні він виступить на сесії «Лінії розлому в Євразії». Серед інших промовців сесії також будуть президент Естонії Керсті Кальюлайд, президент  Азербайджану Ільхам Алієв, спікер Сенату Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, прем'єр-міністр Грузії Гіоргі Квірікашвілі.

Початок сесії – о 18.00 за Київським часом. Трансляцію дивіться: https://www.securityconference.de/en/news/article/live-from-the-munich-security-conference-2017-1/