Головою Центрального банку має бути повністю аполітична фігура

Головою Центрального банку має бути повністю аполітична фігура

23:34, 27 лютий 2017

Керівником Національного банку України повинен стати виключно фаховий економіст-банкір, який є аполітичною фігурою. Про це заявив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Свобода слова» на телеканалі «ICTV» в понеділок, 27 лютого.

Відповідаючи на запитання стосовно чуток про можливість його призначення очільником Центрального банку, Арсеній Яценюк підкреслив: «Я не збираюсь ставати головою Національного банку України. Головою Центрального банку повинна бути повністю аполітична фігура».

Він нагадав, що 2004 року під час помаранчевої революції виконував обов’язки голови Нацбанку: «Рішення, які я приймав, не були політичні. Тоді ми зупинили падіння національної грошової одиниці і врятували банківську систему. По тій простій причині, що тоді я не був афілійований з жодною політичною силою».

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності розширення функцій Національного банку. За чинним законодавством, нагадав він, Нацбанк виконує дві функції –  стабільність національної грошової одиниці та стабільність цін. Водночас, у провідних країнах світу, наприклад, Сполучених Штатах Америки федеральна резервна система має ще дві ключові цілі - створення робочих місць і запуск економіки: «Парламенту необхідно внести зміни до Конституції і додати Національному банку ці дві функції».

Серед основних завдань для Національного банку на сьогодні лідер «Народного фронту» назвав надання «дешевих і довгих кредитів», «аби кожен малий підприємець міг отримати кредит і запустити бізнес, - і не під 25% річних». 

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз в Україні кардинально змінилася банківська система: «80 банків ліквідовано. Мільйони людей втратили свої заощадження. І зараз держава після націоналізації «Приватбанку» стала найбільшим власником банків країни. Тобто в держави зараз сконцентровано понад 50% всієї банківської системи».

Лідер «Народного фронту» також висловив переконання, що кожен банк повинен стати спеціалізованим/ Так, державний Експортно-імпортний банк повинен кредитувати виключно індустріальну економіку країни, яка продає українські товари на експорт, «Ощадбанк» і «Приватбанк» мають кредитувати малий і середній бізнес, «Укргазбанк» - великі промислові, в тому числі й державні підприємства.