Арсеній Яценюк на Київському Безпековому форумі: «Нордстрім-2» - геополітичний, а не енергетичний проект. Він неприпустимий

Арсеній Яценюк на Київському Безпековому форумі: «Нордстрім-2» - геополітичний, а не енергетичний проект. Він неприпустимий

15:20, 06 квітень 2017

«Неприпустимо, коли Російська Федерація з окремими країнами-членами Європейського Союзу хоче обійти Україну з будівництвом газопроводу «Нордстрім-2». Це геополітичний, а не енергетичний проект. Це проти інтересів Європи і проти інтересів України», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час ювілейного 10-го Київського Безпекового форуму, організованого Фондом «Відкрий Україну».

Арсеній Яценюк виступив під час дискусії «Зміцнення співробітництва та безпеки України та країн Балтії»,  в якій на його запрошення беруть участь прем’єр-міністри України Володимир Гройсман, Естонії Юрі Ратас, Латвії Маріс Кучінскіс та Литви Саулюс Скверняліс у форматі, який був вперше заснований у 2015 році в Ризі з його ініціативи як тогочасного глави українського уряду.

Арсеній Яценюк наголосив, що йдеться не тільки про те, що Україна через цей проект може втратити 2 мільярди доларів доходів на рік: «Хто буде компенсовувати 2 мільярди доларів? Справа не тільки в тому, що Польща втратить близько 800 мільйонів доларів, Словаччина втратить близько 200 мільйонів доларів. А мова про те, що це робиться під прикриттям того, що начебто Європа диверсифікує постачання газу».

«Це неправда. У вас один клієнт – російський «Газпром», який намагається вас обдурити і побудувати п’ять різних газогонів виключно для того, щоб обійти Україну», - звернувся він до європейських партнерів.

Лідер «Народного фронту» також зупинився на питанні економічної співпраці: «Нам вкрай важливо зберегти вільну торгівлю у світі. Їй немає альтернативи. Ізоляція окремих економік, фактично націоналізація економік призведе до бідності і не тільки мілітарних, але й торгових війн».

«Продовження вільної торгівлі, реформування Світової торгівельної організації, надання їй реальних повноважень в тому, щоби за порушення правил вільної торгівлі була жорстка відповідальність, - це запорука того, щоб наші економіки росли, збільшувалися інвестиції і щоби у нас була створена однакова економічна система, яка дає можливість збільшити доходи бюджетів, збільшити соціальні стандарти для наших громадян, розвивати економіку, створювати робочі місця і боротися з бідністю у світі», - підкреслив він.

Одним із ключових питань Арсеній Яценюк назвав також «боротьбу з фейками і брехнею»: «Російська пропагандистська машина пішла на сотні кроків уперед, про які не міг мріяти навіть Геббельс. На біле кажуть чорне, із зрадників роблять героїв, з убивць роблять чесних захисників «российского отечества». Якщо ми як вільний світ не протипоставимо нашу інформаційну кампанію, яка базується виключно на правді, фактах і доказах, то ця геббельсівська пропаганда російською мовою буде захоплювати уми наших громадян».  «Але правда завжди виграє», - додав лідер «Народного фронту».

10-й Київський Безпековий форум проходить 6-7 квітня у Києві за ініціативи Арсенія Яценюка, засновника Фонду «Відкрий Україну». Тема цьогорічного Форуму – «Старі конфлікти і нові тенденції: стратегії для мінливого світу» («Old conflicts and new dynamics: strategies for a changing world»).

У цьогорічному Форумі взяв участь Президент України. Програма Форуму також передбачає парламентську сесію «Східна Європа – передова лінія демократії?», серед учасників якої - голова Верховної України Андрій Парубій, високі парламентські представники Румунії, Естонії, Польщі, а також парламентської асамблеї НАТО.

Представник Литовського Сейму, колишній Прем’єр-міністр Литви Андріус Кубіліус на форумі вперше представить українській аудиторії бачення «Європейського плану на підтримку України».

У Форумі також візьмуть участь заступник Генерального секретаря НАТО, нинішні та колишні керівники міністерств оборони Литви, Словаччини, Польщі, а також ключові експерти з питань безпеки із США, Великої Британії, Франції, Німеччини та інших держав. З української сторони безпекові аспекти обговорюватимуть секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов і директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

Загалом у Форумі візьмуть участь понад 600 міжнародних і українських діячів, представників політичних, ділових та громадських кіл із понад 20 країн світу.