На круглому столі Арсеній Яценюк закликав Азарова подати у відставку

На круглому столі Арсеній Яценюк закликав Азарова подати у відставку

16:11, 13 грудень 2013

Під час круглого столу лідери опозиції передали президенту вимоги Майдану – покарати винних у побитті активістів, звільнити незаконно затриманих та відправити уряд у відставку.

Він заявив, що опозиція прийшла на круглий стіл «від українців, які стоять на Майдані»: «Вони вийшли за своє майбутнє, за краще життя, за те, про що протягом останніх трьох років, в тому числі, говорила українська влада, - що Угоду з ЄС треба підписувати». 

«Але сталося так, що цю мрію українців просто знищили. А після того, як Угода з ЄС не була підписана, цю українську мрію почали нищити люди в міліцейській формі – коли вони озброєні прийшли на неполітичний майдан – з кийками, в бронежилетах і масках, і просто побили молодих людей, які стояли не за партії чи владу. Вони стояли за те, щоб бути частиною Європи. Їх тягали по майдану, з них знущалися», - сказав він. 

Проте, як наголосив Арсеній Яценюк, люди вийшли вдруге: «Вийшли за свою гідність». 

«Кожен, хто сидить за цим столом, має дітей, родину. Яку країну ми будуємо, якщо декількасот озброєних до зубів міліціонерів дозволяють собі бити мирних протестантів, і за це ніхто не несе відповідальності? Чим це завершиться?» - сказав голова Політради «Батьківщини». 

Арсеній Яценюк наголосив, що ключова вимога Майдану, яка сьогодні повинна бути вирішена, - «ті, хто давав незаконний наказ бити мирних і беззбройних людей, повинні понести покарання»: «Люди вимагаються справедливості. Зараз не йде мова про те, хто бореться чи не бореться за владу. Зараз мова йде про те, чи ми принесемо українцям відчуття справедливості, чи захистимо ми їхню гідність. Сьогодні побили декілька людей, завтра – сто, післязавтра – тисячу». 

«Звертаємося до всіх учасників цього зібрання. Ті, хто давали незаконні накази і виконували ці незаконні накази, повинні понести відповідальність. Щоб уся країна бачила – нікому не дозволено, незважаючи на те, що ти маєш зброю і повноваження, піднімати руку на мирних і беззбройних людей», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Люди, які незаконно арештовані, які зараз знаходяться в тюрмі як активісти Майдану, повинні вийти на свободу», - підкреслив він. 

Арсеній Яценюк зазначив, що під час круглого столу був виступ прем’єр-міністра Миколи Азарова: «Результатом цього виступу  повинна бути особиста заява прем’єр-міністра України про відставку. Він наговорив на декілька відставок». 

«Цей уряд персонально винен в політичній і економічній кризі. Цей уряд проводив і зірвав переговори з ЄС. Цей уряд і міністр цього уряду Захарченко давали команду бити людей», - наголосив Арсеній Яценюк. 

Він підкреслив, що для того, щоб вирішити політичну і економічну кризу в країні, «треба прийняти три перші рішення».

За його словами, опозиції відомі плани влади: «Розженете один Майдан – з’явиться інший. Ми знаємо, що є плани пересаджати опозиційних лідерів. Пересаджаєте одних – з’являться інші. Ми знаємо, що є плани почати провокації. У нас мирна демонстрація, і те, як це відбувається протягом останніх трьох тижнів, показу це».

«Ми знаємо найгірше – що їхній сценарій написаний, і цей сценарій писався не в Україні. Авторами цього сценарію є зовсім інші люди. Ці люди не бажають ні добра Україні, ні того, щоб вона була незалежна і суверенна держава. Ці люди мають свої амбіції. Вони бажають поглинути Україну, затягнути її в громадянський конфлікт і взагалі забути про таку незалежну країну, як Україна», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Ми звертаємося до всіх. Мова йде про долю України. Ми стоїмо на критичній межі, але залишився шанс, він існує, аби вийти з цієї найбільш важкої за всі роки незалежності ситуаці,ї як достойна європейська нація». 

Саме тому, підкреслив він, «є три вимоги – не політичні, а людські»: «Мають понести покарання винні, повинні бути відставлені ті, хто все це натворив, повинні бути звільнені ті, хто є невинними особами. А далі ми, крок за кроком, повинні вирішити всі соціальні та економічні питання, завершити підписання Угоди з ЄС, а український народ повинен побачити, що це дійсно європейська держава, яка не просто вміє домовлятися, а яка вміє перемагати».

«Ми застерігаємо від будь-яких радикальних сценаріїв і звертаємося виконати ці три вимоги. Саме тому ми прийшли до вас передати бачення тих українців, які вийшли не за політиків, не за опозицію чи владу - вони за себе вийшли», - наголосив він. 

«Це наш священний обов’язок – їх не просто почути, а зробити все, що вони вимагають», - підкреслив Арсеній Яценюк. 

Під час виступу лідерів опозиції в приміщенні, де відбувався кругли стіл, відключився Інтернет, зник телефонний зв’язок. Пряма трансляція зібрання перервалася.