Миротворці повинні стати на українсько-російському державному кордоні

Миротворці повинні стати на українсько-російському державному кордоні

00:44, 13 лютий 2018

Необхідно чітко визначити мандат миротворчої місії, яка може бути направлена на тимчасово окуповані території: хто будуть ці миротворці, хто управлятиме місією, яка кількість контингенту. Потрібне розміщення миротворців на українсько-російському державному кордоні. Про це заявив лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк у програмі “Свобода слова” на телеканалі ICTV у понеділок, 12 лютого. 

Завдання номер один за “Мінськом”, підкреслив він, - це виведення російських військ з території України: “За наявності російських окупаційних військ на території України виконати Мінськ неможливо. Саме для цього іде дискусія про введення миротворчого контингенту”.

Арсеній Яценюк зазначив, що зараз у світі триває близько 15 миротворчих операцій: “Секретаріат ООН розповідає про те, що 50 миротворчих операцій були успішними. Але диявол, як завжди, в деталях. Хто будуть ці миротворці?”.

За його словами, у ЗМІ є інформація про підготовку доповіді до Мюнхенської безпекової конференції, за якою “миротворці з Білорусі можуть бути прийнятні для України, оскільки це прийнятно для Росії”: “В мене виникають сумніви, чи прийнятні для України миротворці з країн-членів так званого Договору колективної безпеки. Росія і Білорусь -  союзні держави, вони мають один військовий блок - ОДКБ. Тоді виходить, що миротворці будуть під контролем Російської Федерації фактично наводити лад в Україні? Думаю, що ця позиція не є прийнятною для України”.

Арсеній Яценюк прогнозує, що Росія блокуватиме рішення щодо миротворчої місії в Раді безпеки ООН, “якщо воно буде суперечити її інтересам”: “А її інтерес - дестабілізація в Україні. Вони хочуть, щоби Донецьк і Луганськ фінансово та економічно був в Україні, а політично - щоб вони його контролювали”.

“Підозрюю, що Росія буде ще і пропонувати узгоджувати так звану миротворчу операцію з бандитами, підконтрольними Кремлю, – «ЛНР» і «ДНР». Тому це є неприйнятно ні за яких обставин”, - наголосив лідер “Народного фронту”.

Він наголосив на необхідності чітко визначити мандат миротворчої місії - “хто ці миротворці і хто буде безпосередньо управляти цією миротворчою операцією”. 

“Другий блок – це кількість. Начебто пропонується 20 тисяч військовослужбовців у цю миротворчу операцію. За статистикою Організації Об'єднаних Націй, російських військ і їхніх бандитів там близько 60 тисяч. А ці 20 тисяч миротворців здатні справитися з цим?”

Крім того, підкреслив Арсеній Яценюк, Росія передбачає в своєму плані, що миротворці будуть розміщені тільки на лінії зіткнення: “Думаю, що миротворці повинні стати на українсько-російському державному кордоні”.