Арсеній Яценюк про рішення Стокгольмського арбітражу: Газ для Росії - не комерція, а зброя. Це - чергова поразка Кремля

Арсеній Яценюк про рішення Стокгольмського арбітражу: Газ для Росії - не комерція, а зброя. Це - чергова поразка Кремля

23:30, 28 лютий 2018

«Наш процес з «Газпромом» засвідчив: для Росії газ – не комерція, а зброя. Відповідно, Nord Stream-2 – це питання оборони й боротьби з державним тероризмом», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у своєму дописі на Facebook 28 лютого після оприлюднення рішення Стокгольмського арбітражу на користь України проти російського «Газпрому».

Нинішнє рішення Стокгольмського арбітражу, підкреслив він - «чудовий сигнал деяким європейським колегам, які безвідповідально потурають Росії у будівництві «Північного потоку-2. актично, сприяють утвердженню газового диктату Кремля в Європі»: «Наш процес з «Газпромом» засвідчив: для Росії газ – не комерція, а зброя. Відповідно, Nord Stream-2 – це питання оборони й боротьби з державним тероризмом».

«Друге рішення на користь України в арбітражному процесі, який ми почали  іще 2014 року. Це чергова поразка Кремля», - написав він.

Арсеній Яценюк зазначив, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» щодо компенсації $4,63 млрд за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. 

Арбітраж відхилив вимоги російського газового монополіста щодо штрафів за нібито незаконно відібрані «Нафтогазом» обсяги транзитного газу.

Він також нагадав, що торік Україна отримала перемогу над Росією ціною у 56 млрд. доларів: «Стільки «Нафтогаз», а фактично кожен українець, мав би заплатити за кабальною формулою «бери або плати». Арбітраж також закрив питання про оплату газу, поставленого Кремлем своїм терористам на окупований Донбас». 

«Дякую команді «Нафтогазу», з якою ми почали цей непростий і ризикований судовий процес», - додав Арсеній Яценюк.