Данило Лубківський: Вузловим питанням для Києва мають стати колективні гарантії безпеки – не лише для України, а й для всього регіону

Данило Лубківський: Вузловим питанням для Києва мають стати колективні гарантії безпеки – не лише для України, а й для всього регіону

18:24, 12 квітень 2018

Для Києва дуже важливо зробити своїм вузловим питанням завдання колективних гарантій безпеки. Звідси може піти імпульс, який допоможе посилити загальноєвропейські зв'язки, - підкреслив Данило Лубківський, заступник Міністра закордонних справ України (2014), дипломатичний радник Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка у 2014-2016 роках, під час 11-го Київського без пекового форуму в четвер, 12 квітня.

«Війна Путіна проти всіх нас і труднощі, які сьогодні переживає Західна Європа, парадоксальним чином підкреслила особливість нашого регіону. Наш регіон, який дуже часто в історичних концепціях сприймався як додаток, як розмінна монета, поле бою, яке можна розподілити, - сьогодні постає особливою цінністю. Головний сигнал, який сьогодні Київ шле партнерам і не лише партнерам, -  що це особливий поліфонічний регіон, який здатен запропонувати свій внесок у загальноєвропейську, євроатлантичну безпеку», - наголосив він.

Данило Лубківський зазначив, що сто років тому завершилася Перша світова війна, що «відкрила двері для державностей регіону»: «Нам потрібно пам’ятати уроки взаємної підтримки, які не були виконані тоді, і в результаті призвели до появи монстрів, які знищили мільйони».

«Наш регіон – це не лише клієнт безпеки. На мій погляд, наш регіон – це контрибутор безпеки. Це регіон, який має потенціал, - якщо ним вміло і розумно користуватися, - дати імпульс не лише для безпеки тут, але й в ширшому європейському розумінні», - наголосив він.

Окрім найбільшої загрози – російської агресії, є й інші, підкреслив він: «Українським інтересам, так само як і інтересам всіх наших сусідів, рівною мірою суперечить і послаблення міжнародних позицій наших західних безпосередніх сусідів, і ті вади, які так вміло може використати Росія, що полягають в елементарному політичному егоїзмі, шовінізмі, ксенофобії. І будь-які інші форми політичного чи інтелектуального ізоляціонізму».

Задля подолання нинішніх загроз, наголосив Данило Лубківський, для Києва дуже важливо зробити своїм вузловим питанням завдання колективних гарантій безпеки «як і для власної держави, так і для Молдови, Грузії і потенційно Білорусі, яка так само є мішенню для російського імперіалізму».

Він нагадав, що цьогоріч виповнюється 50 років з часу підписання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї: «Україна, ставши частиною цього договору, підписала Будапештський меморандум. Один із гарантів Будапештського меморандуму, путінська Росія, зламала свої зобов’язання. Але є ще більш небезпечний наслідок – це наслідок сумніву стосовно колективних гарантій Заходу для таких держав, як Україна. Адже такі меморандуми підписала не лише Україна, а й Білорусь, і Казахстан».

«Із нашого регіону може піти імпульс, який допоможе посилити загальноєвропейські зв'язки. Для цього нам потрібне лідерство», - підкреслив Данило Лубківський.

Щорічний міжнародний захід «Київський Безпековий Форум», започаткований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році, є платформою для дебатів із найактуальніших питань безпеки в Європі та Чорноморському регіоні.

Тема цьогорічного Форуму, що проходить в Києві 12-13 квітня – «План реГЕНЕРАЦІЇ для безпечного майбутнього». Понад 400 міжнародних і українських лідерів, представників політичних, ділових та громадських кіл із понад 20 країн світу обговорять глобальні безпекові тенденції та виклики в сучасних міжнародних відносинах та важливість України для регіональної та європейської безпеки та демократії.

Програма Форуму: http://ksf2018.openukraine.org/ua/agenda

Пряму трансляцію Форуму дивіться на сайті: http://ksf2018.openukraine.org/ua