Арсеній Яценюк виступає за зменшення кількості нардепів до 300: «Рада має бути ефективною і впливовою»

Арсеній Яценюк виступає за зменшення кількості нардепів до 300: «Рада має бути ефективною і впливовою»

14:47, 28 червень 2018

«Верховна Рада України має бути ефективною, професійною і впливовою. Зокрема, одного народного депутата має обирати більша кількість людей. Тоді він матиме більшу легітимність і відповідальність», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в авторській колонці на Цензор.нет у День Конституції 28 червня.

«Треба зменшити кількість народних депутатів до 300. Що менше депутатів, то більші їхній вплив, легітимність, професійність і відповідальність», - переконаний він.

На переконання Арсенія Яценюка, в Конституції треба чітко передбачити, що не може бути народним депутатом України особа, яка має іноземне громадянство.

Лідер «Народного фронту» виступає за те,  щоби члени Кабінету міністрів могли одночасно бути народними депутатами - як це є в Німеччині, Британії: «У парламентсько-президентській республіці Верховна Рада і уряд мають бути більш скоординовані. Не треба вигадувати велосипед».

«Коли  урядовець є членом парламенту, це - ефективніша законотворчість. Урядові законопроекти легше і оперативніше проходитимуть у Раді. Це - діалог між урядом і парламентом. Це - політична відповідальність кожного члена Кабміну, перед коаліцією і перед своєю партією в парламенті», - написав він.

Наразі триває дискусія про повне скасування депутатського імунітету, зазначив Арсеній Яценюк: «Ми пропонуємо надати можливість затримання і взяття під варту народного депутата без згоди Верховної Ради України під час або одразу після скоєння ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину. Проте політична діяльність і політична позиція народного депутата України повинні бути захищені».

«Вивчивши міжнародний досвід, пропонуємо змінити процедуру голосування в Верховній Раді. А саме, дозволити ухвалення рішень більшістю від присутніх на пленарному засіданні. Це мобілізуватиме парламентарів. Це стимулюватиме міжпартійну єдність у прийнятті надважливих законів. Це вимагатиме персонального голосування», - переконаний лідер «Народного фронту».

Водночас, на його переконання, в Конституції необхідно прописати позбавлення мандату у випадку неособистого голосування народного депутата: «Також позбавляти статусу народного депутата в разі невідвідування пленарних засідань сукупно більше 30 днів протягом сесії без поважних причин».

«Вводиться нове поняття: так звані конституційні закони України. Вони ухвалюватимуться не більшістю від присутніх, а більшістю від конституційного складу Верховної Ради. Конституційними мають бути ключові закони для розвитку держави. Зокрема, закони про Кабмін, про судоустрій, про президента; Виборчий кодекс; про основи зовнішньої політики; закон про мову», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що жодних новацій в порядку внесення змін і доповнень до Конституції не потрібно: «І ця процедура змін має бути найскладнішою: двома третинами депутатів (як зараз). Це найважливіший акт держави. Другі за важливістю і складністю ухвалення, – конституційні закони, - ухвалюються більшістю від складу парламенту. Прості закони - більшістю від присутніх».