Зустріч у Білому домі з президентом США у березні 2014-го привела до формування «антипутінської коаліції»

Зустріч у Білому домі з президентом США у березні 2014-го привела до формування «антипутінської коаліції»

09:38, 16 листопад 2018

Публічне прийняття прем’єр-міністра України у Білому домі 2014 року поставило крапку у сумнівах щодо легітимності української влади. Барак Обама прийняв рішення щодо санкцій і разом із європейцями почав формувати «антипутінську коаліцію», - розповів лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк в інтерв’ю для партійного видання НФ.

Він назвав свою зустріч із президентом США в березні 2014-го такою, що «абсолютно змінила сприйняття світом подій в Україні».

«Росія ж розгорнула потужну кампанію, що в Україні владу захопила кривава хунта, пронацистський, антисемітський переворот в Україні, з нелегітимно обраною владою. Хоча ми мали абсолютно законний парламент, законно обраного голову парламенту Турчинова, уряд, сформований Радою. Світ не знав, як нас сприймати. Публічне прийняття прем’єр-міністра України у Білому домі поставило крапку у сумнівах щодо легітимності української влади», - сказав він.

Тоді ж було прийнято рішення американської адміністрації про фінансову підтримку України.

«Барак Обама прийняв рішення щодо санкцій і разом із європейцями почав формувати «антипутінську коаліцію». Хоча у мене склалося враження, що вони самі тоді були в шоці. Не знали, що з цим робити», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Ще однією надважливою подією того часу у міжнародних відносинах лідер НФ назвав рішення Ради Європейського Союзу про підписання політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС: «Мені вдалося переконати у підписанні політичної частини Угоди про асоціацію. Основними флагманами були Канцлер Німеччини Меркель, Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон».

«Всі казали – нереально. Перед зустріччю глав держав і членів урядів країн ЄС мав закриту зустріч з президентом Ради ЄС. Там акуратно попереджали: навряд чи можливо, складно. Я виступив і сказав: наша країна боролася за Європу під європейськими прапорами. Скажіть, що сказати народу України? І неможливе стало можливим, все зарухалося, ми отримали результат – одностайну підтримку керівників ЄС», - розповів Арсеній Яценюк.

«Для Європи це рішення мало набагато більше значення, ніж всередині України. У нас це сприйняли, ніби так і мало бути», - додав лідер «Народного фронту».