Порошенко був директором лікарні. Хірургом був я

Порошенко був директором лікарні. Хірургом був я

10:15, 18 листопад 2018

Лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк розповів, що на посаді прем’єр-міністра  «не був готовий до цинічної, брудної політичної боротьби всередині провладної коаліції».

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо НВ.

«Я публічно заявляв з трибуни парламенту, що не обіцяю покращення ні сьогодні, ні завтра. Я прийшов – встановив діагноз. Сказав: вибачте, будемо різати. Для того, щоб зберегти життя. І прийшлося різати».

Відповідаючи на запитання щодо його рейтингів Арсеній Яценюк сказав: «Я публічно заявляв з трибуни парламенту, що не обіцяю покращення ні сьогодні, ні завтра. Сказав, що це уряд камікадзе. Що я буду приймати непопулярні рішення, але потрібні для країни. В мене було дві опції. Перша: коли людина захворіла,  їй кажуть: знаєте, знеболювальне дамо і у вас перестане все боліти. Дали один раз, другий, третій. Діагноз не встановили, людина померла. Я прийшов – встановив діагноз. Сказав: вибачте, будемо різати. Для того, щоб зберегти життя. І прийшлося різати».

«(Петро Порошенко)  був директором лікарні. Хірургом був я», - додав він.

«Мені зрозуміло, як справитися з дефолтом, де знайти гроші,.. як виграти суд проти російського «Газпрому», як провести децентралізацію, яку ми з Гройсманом разом проводили…  Мені навіть зрозуміло, як консолідувати міжнародне співтовариство проти Росії, як прийняти в парламенті закон про санкції, який я вніс. Та я не був готовий до такої цинічної, брудної політичної боротьби всередині провладної коаліції, - сказав Арсеній Яценюк. - У такій складній ситуації тобі встромляють ніж у спину, так ще провертають і питають: нормально?».

Він розповів, що застерігав тоді від повторення досвіду 2005 року, коли розпочалася «війна між президентом і прем'єром?»: «Хто тоді став прем'єр-міністром? Віктор Янукович. Після того хто став президентом України?  Путін навіть, а не Янукович. Янукович був просто підібраною лялькою Путіна».

Відповідаючи на питання щодо оцінки роботи Петра Порошенка на посаді президента України, він сказав: «Оцінить український народ. Я так розумію, що він буде балотуватися на другий термін».

«Мій досвід – це мій особистий досвід. Мої провали – це мої провали. Мої перемоги – це перемоги команди.  Історія оцінить його (Петра Порошенка)», - відповів він.

Арсеній Яценюк додав, що президент Порошенко «зробив історичну річ, яка нікому не вдавалася – щодо Томосу для Української православної церкви»: «Не знаю, що історія напише про Петра Олексійовича. Але я знаю точно, що якщо цей процес буде завершений, а він вже на завершальній стадії, - він увійде в історію як особистість, яка це зробила. Щодо моїх особистих відносин – давайте їх залишимо в моїх особистих розмовах між Яценюком і Петром Порошенком».