ГПУ винесла підозру російському слідчому, який обвинувачував Арсенія Яценюка в «чеченській справі»

ГПУ винесла підозру російському слідчому, який обвинувачував Арсенія Яценюка в «чеченській справі»

16:40, 01 лютий 2019

Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру у вчиненні злочину слідчому Слідчого комітету РФ Артуру Найманову  за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності лідера партії «Народний фронт», прем'єр-міністра України 2014-2016 років Арсенія Яценюка. Про це заявив у п’ятницю, 1 лютого, повідомив прокурор відділу ГПУ Олександр Новіков.

Йдеться зокрема про фальшування справи, за якою Єсентукський міський суд Ставропольского краю РФ у березні 2017 року оголосив про заочний арешт Арсенія Яценюка за нібито його участь в збройних сутичках у Чечні в 1994-1995 роках та вбивство 30-ти російських військових. Обвинувачення проходило, зокрема, за статтями УК РФ «Участь в стійкій озброєній групі (банді) або в здійснюваних нею нападах» та «Умисне вбивство при обтяжуючих обставинах».

«Сьогодні складено повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого в ч.2 ст.272 Кримінального кодексу за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні тяжкого злочину з фальсифікацією доказів слідчого Слідчого комітету РФ», - повідомив прокурор.

За його словами, вказаний слідчий за відсутності будь-яких доказів підписав постанову про притягнення до кримінальної відповідальності.  

Він наголосив, що обвинувачення, висунуті в цій справі, «ґрунтувалися на матеріалах, які законодавством самої Російської Федерації фактично були недопустимими, не могли покладені бути в основу обвинувачення»: «Зокрема, на момент підписання слідчим вказаних підозр навіть вироком російського суду було встановлено, що дані докази є недопустимими».

Нагадаємо, в рамках так званої «чеченської справи» російські «слідчі» також знайшли фотографію членів УНА-УНСО 1992 року в Придністров’ї, на якій начебто «змогли» ідентифікувати Арсенія Яценюка.

Росія звернулася до Інтерполу з проханням оголосити Арсенія Яценюка в міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції до Росії. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до керівництва Інтерполу з проханням відхилити позов Росії. Міністерство юстиції України офіційно звернулося до всіх демократичних країн та Європейського суду з прав людини з вимогою утриматися від визнання рішень, прийнятих російською владою і судами стосовно Арсенія Яценюка. Інтерпол відмовив у клопотанні РФ як політично вмотивованому.

Арсеній Яценюк подав позов проти Росії до Європейського суду з прав людини.