Арсеній Яценюк: Зараз є всі умови, щоби в найближчі півроку курс гривні залишався стабільним

Арсеній Яценюк: Зараз є всі умови, щоби в найближчі півроку курс гривні залишався стабільним

10:24, 16 березень 2019

«Зараз є всі економічні умови для того, щоби в найближчих півроку курс національної грошової одиниці залишався стабільним», - наголосив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк в ефірі програми "Головна тема. Вибір" на ТРК "Україна" 15 березня.

Відповідаючи на запитання щодо курсу національної грошовоі одиниці під час перебування Арсенія Яценюка на посаді прем`єр-міністра, він підкреслив, що функція Національного банку України – відповідати за курс і за стримування інфляції: «Це не компетенція Кабінету Міністрів України. І для того, щоб не виносити тоді це в публічну площину, ми проводили закриті дискусії з Національним банком, який відповідальний за курс національної грошової одиниці».

«У 2014 році Національний банк допустився маси помилок. Я вам це кажу як керівник Національного банку в 2004 році. Тоді так само була революція, Помаранчева революція. Я як керівник Національного банку з 8 гривень за долар повернув курс на 5. Кожен депозит був повернутий, і валюта була стабілізована» - розповів він. 

«Керівнику Національного банку в 2014 році я радив: пані керівник, нічого не придумуйте, візьміть, будь ласка, постанову 2004 року про запровадження жорстких валютних обмежень, поміняйте прізвище Яценюк на прізвище Гонтарєва, підпишіть постанову і стабілізуйте курс», - підкреслив лідер «Народного фронту».

На сьогодні, підкреслив Арсеній Яценюк, в Нацбанку вже є 20 мільярдів доларів резервів: «Сьогодні в Національного банку є всі можливості для утримання курсу».

«Тобто, на шість місяців вперед при утриманні цього курсу реформ, який є, я не бачу жодних потрясінь для національної грошової одиниці», - сказав Арсеній Яценюк.

Так само курс національної грошової одиниці залежить від результатів виборів, додав він: «Легітимність нового президента, його можливість співпрацювати з чинним урядом і чинним парламентом. Аби вибори пройшли спокійно, демократично, правильно, був обраний новий Глава держави, який повинен бути визнаний всім світом. Це важливо».