Арсеній Яценюк виступив з лекцією в Києво-Могилянській бізнес-школі

Арсеній Яценюк виступив з лекцією в Києво-Могилянській бізнес-школі

10:05, 11 жовтень 2013

У четвер, 10 жовтня, Арсеній Яценюк виступив із лекцією перед студентами «Києво-Могилянської бізнес-школи» (KMBS). Подія зібрала близько 120 студентів, викладачів та випускників KMBS і швидко перетворилася на інтерактивну дискусію, в ході якої кожен з учасників міг поставити Арсенію Яценюку своє запитання, висловити свої погляди на економічну чи політичну ситуацію та одразу ж отримати зворотній зв’язок. 

Під час зустрічі Арсеній Яценюк порівняв Україну з великою компанією, яка має проблеми з менеджментом. Перш за все, тому що керівники компанії не уявляють, як керувати. А головна біда в тому, що ці управлінці - великі злодії. Власне, саме через такий менеджмент Україна і має усі сьогоднішні проблеми, переконаний голова політради ВО «Батьківщина».

Станом на 2010 рік золотовалютні резерви НБУ складали 37 мільярдів доларів. За три роки резерви впали до критичної межі - 20 мільярдів. Куди поділися ще 16 мільярдів? - На утримання обмінного курсу. Тобто, НБУ віддав на заклання валютний курс заради політичного рейтингу гаранта.

Якими б сміливими не були наші економічні рішення, всі плани залишаться на папері без неупередженого рефері, який би забезпечував неухильне дотримання правил гри. Отож, головна економічна реформа - судова.

Голова політради ВО "Батьківщина" запропонував своє бачення розвитку економіки у короткостроковій перспективі. За його словами, резерви зростання слід шукати в АПК.

На лекції також йшлося про здатність українських програмістів збільшити надходження у бюджет і допомогти подолати кризу.

Демонополізація, ефективна судова реформа, спрощення оподаткування - це лише частина необхідних реформ, без яких марно чекати на економічне зростання.

Арсенія Яценюк порушив актуальне питання енергетичної незалежності України. Зокрема, йшлося про використання альтернативних джерел енергії, видобуток сланцевого газу, а також про збільшення ефективності електроенергетики.

Не могли оминути і проблему бюджетної кризи в США. Арсеній Яценюк розповів, які можуть бути наслідки для України, якщо американські урядовці не досягнуть згоди щодо дефіциту бюджету.